Obnovljivi izvori energije i zapošljavanje godišnji izvještaj

Obnovljivi izvori energije i zapošljavanje  godišnji izvještaj

Godišnji izvještaj o zapošljavanju u sektoru obnovljivih izvora energije prikazuje status zaposlenosti u ovom sektoru. U izvještaju je prikazano zaposlenje i u tehnološkom sektoru, a i po državama za 2014. godinu. IRENA (International Renewable Energy Agency) procjenjuje da je u sektoru obnovljivih izvora energije bilo zaposleno oko 7,7 miliona ljudi, direktno ili indirektno, širom svijeta

Godišnji izvještaj o zapošljavanju u sektoru obnovljivih izvora energije prikazuje status zaposlenosti u ovom sektoru. U izvještaju je prikazano zaposlenje i u tehnološkom sektoru, a i po državama za 2014. godinu.

IRENA (International Renewable Energy Agency) procjenjuje da je u sektoru obnovljivih izvora energije bilo zaposleno oko 7,7 miliona ljudi, direktno ili indirektno, širom svijeta u 2014. godinu (isključujući zaposlene na velikim hidroelektranama). Ovo predstavlja rast od 18% u odnosu na 2013. godinu, a najveći rast je zabilježen u Aziji, pogotovo u proizvodnji. IRENA je također napravila prvu procjenu zaposlenja ljudi u velikim hidroelektranama koji iznosi otprilike 1,5 miliona direknih zaposlenja u ovom sektoru.

Države sa najvećim zapošljavanjem u sektoru obnovljivih izvora energije su: Kina, Brazil, Sjedinjene Američke Države, Indija, Njemačka, Indonezija, Japan, Francuska, Bangladeš i Kolumbija.

Solarni PV sektor je najveći poslodavac u svijetu što se tiče obnovljivih izvora energija sa oko 2,5 miliona radnih mjesta. Dvije trećine ovih radnih mjesta su u Kini. Zaposlenje u ovom sektoru je također dobilo rast u Japanu, dok se u Evropskoj Uniji taj broj smanjuje.

Sektor biogoriva (1,8 miliona zaposlenih), biomase (822.000 zaposlenih) i biogasa (381.000 zaposlenih) su također veliki poslodavci, a u ovim sektorima dominiraju Brazil i Sjedinjene Američke Države dok je zabilježen rast u jugoistočnoj Aziji u sektoru biogoriva.

Zaposlenja u sektoru vjetroenergije su dostigla brojku od milion. Pola radnih mjesta se nalazi u Kini, dok su Brazil, Sjedinjene Američke Države i Evropska Unija također povećali broj radnih mjesta u ovom sektoru.

U sektoru solarnog grijanja vode i hlađenja zaposleno je oko 764.000 ljudi, a oko tri četvrtine je u Kini. Druga značajna tržišta rada u ovom sektoru su u Indiji, Brazilu i Evropskoj Uniji.

U malim hidroelektranama je zaposleno oko 209.000 ljudi, a više od pola ovog broja je zaposleno u Kini. Ostatak značajnih tržišta rada u ovom sektoru su u Evropskoj Uniji, Brazilu i Indiji.

Iz izvještaja se može vidjeti da je sve veća potražnja za stručnjacima iz sektora obnovljivih izvora energije i da raste broj zaposlenih iz godine u godinu. Na nama je da se nadamo da će se ovaj trend povećanja dogoditi u Bosni i Hercegovini i da ćemo ulagati više u projekte u ovom sektoru, a tako i otvarati veći broj radnih mjesta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply