Od 2016. svaka nova zgrada u RS-u mora imati energetski certifikat

Od 2016. svaka nova zgrada u RS-u mora imati energetski certifikat

Od 1. januara 2016. svaka nova zgrada u Republici Srpskoj će morati imati energetski certifikat, što je u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, izjavio je pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miladin Gaćanović. “Tokom tehničkog pregleda objekta moraće se predočiti eneregetski certifikat bez kojeg se ne može izdati upotrebna dozvola za zgradu”, pojasnio

Od 1. januara 2016. svaka nova zgrada u Republici Srpskoj će morati imati energetski certifikat, što je u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, izjavio je pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Miladin Gaćanović.

“Tokom tehničkog pregleda objekta moraće se predočiti eneregetski certifikat bez kojeg se ne može izdati upotrebna dozvola za zgradu”, pojasnio je Gaćanović koji je učestvovao na “Seminaru o nastupanju u medijima i slanju poruka putem medija” u oblasti energetske efikasnosti, koji je danas okončan na Jahorini.

Prema njegovim riječima, ova oblast u Republici Srpskoj je uređena sa propisima kroz Zakon o uređenju prostora i građenju kojim je definisana obaveza da svaki novi objekat mora imati energetski certifikat.

“Kod postojećih objekata, certifikat treba biti obezbijeđen tokom veće rekonstrukcije ili kod radova koji se budu izvodili u budućnosti”, precizirao je on.

Gaćanović je naglasio da je suština samih mjera energetske efikasnosti da se smanji ukupna potrošnja energije u jednom objektu, te da se koriste energenti iz obnovljivih izvora energije i savremena tehnička riješenja.

“Cilj je i da se objekat učini savremenijim, da se poboljša njegov kvalitet. Sve te mjere idu sa ciljem da se smanji količina energije, ali ne nauštrb kvaliteta i komfora stanovanja”, pojasnio je on.

Gaćanović napominje i da se investitori podstiču da smanjenom količinom energije smanjuju svoje troškove, uz zadržavanje komfora stanovanja u svojim objektima.

“Republika Srpska je stvorila pravni okvir u ovoj oblasti. Donesen je podzakonski okvir, odnosno tri pravilnika kojima je uređena ova oblast”, zaključio je on

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply