Od januara na računu i naknada za podsticanje proizvodnje struje

Od januara na računu i naknada za podsticanje proizvodnje struje

Računi za električnu energiju prosječnog domaćinstva u Republici Srpskoj za januar biće viši za 60 feninga zbog uvođenja plaćanja naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije. Kako se saznaje u Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske čije je sjedište u Trebinju, građani će na godišnjem nivou u svrhu ove naknade plaćati oko sedam maraka. Prema

Računi za električnu energiju prosječnog domaćinstva u Republici Srpskoj za januar biće viši za 60 feninga zbog uvođenja plaćanja naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije.

Kako se saznaje u Regulatornoj komisiji za energetiku Republike Srpske čije je sjedište u Trebinju, građani će na godišnjem nivou u svrhu ove naknade plaćati oko sedam maraka.

Prema riječima šefa Sektora za tarife i tržište Regulatorne komisije Nade Ceranić, naknadu će plaćati svi potrošači po cijeni od 0,18 feninga na mjesečnom nivou za utrošeni kilovat-čas električne energije bez poreza i ona će biti iskazana kao posebna stavka na svakom računu kupaca.

Ona kaže da je Zakonom o energetici propisano da se kroz tarifu za energiju obezbjeđuju sredstva za podsticanje proizvodnje električne energije korišćenjem obnovljivih izvora i u efikasnoj kogeneraciji.

Ona dodaje da je Vlada Republike Srpske kroz Uredbu o proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora propisala da se ovim sredstvima podstiče proizvodnja električne energije u manjim hidroelektranama, elektranama na čvrstu biomasu, vjetroelektranama, solarnim i elektranama na poljoprivredni biogas, te u efikasnom kogenerativnom postrojenju.

U tekućoj godini planirano je da se iz obnovljivih izvora energije proizvede oko 69 gigavat-časova električne energije, što je šest puta više u odnosu na 2010. godinu kada je proizvedeno oko 10 gigavat-časova električne energije.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply