Od zagađenja godišnje umre oko sedam miliona ljudi

Od zagađenja godišnje umre oko sedam miliona ljudi

Zagađenje vazduha širom svijeta godišnje odnese živote oko sedam miliona ljudi, a više od polovine smrtnih slučajeva izazvano je isparenjima iz peći unutar kuća, navodi se u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). U izvještaju se ističe da je zagađenje vazduha uzrok svakog osmog smrtnog slučaja i da je na vrhu liste najvećeg ekološkog rizika po ljudsko

Zagađenje vazduha širom svijeta godišnje odnese živote oko sedam miliona ljudi, a više od polovine smrtnih slučajeva izazvano je isparenjima iz peći unutar kuća, navodi se u novom izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

U izvještaju se ističe da je zagađenje vazduha uzrok svakog osmog smrtnog slučaja i da je na vrhu liste najvećeg ekološkog rizika po ljudsko zdravlje.

“Moramo disati zbog čega je zagađenje teško izbjeći”, rekao je direktor istraživačke grupacije za ekologiju na “Kraljevom koledžu” u Londonu Frank Kelly, koji nije učestvovao u izradi izvještaja SZO.

Jedan od glavnih rizika zagađanja nalazi se u sićušnim česticama, koje ulaze duboko u pluća, uzrokujući iritaciju. Naučnici su izrazili sumnju da zagađenje vazduha, takođe izaziva srčana zapaljenja, što dovodi do hroničnih problema ili srčanog udara.

Prema pretpostavkama SZO, tokom 2012. godine 4,3 miliona smrtnih slučajeva uzrokovano je unutrašnjim zagađenjem vazduha i to su, uglavnom ljudi, koji kuvaju u prostorijama, koristeći peći na drva i ugalj u Aziji.

SZO naglašava da je tokom 2012. godine oko 3,7 miliona smrtnih slučajeva izazvan vanjskim zagađenjem, od čega je skoro 90 odsto u zemljama u razvoju.

(Klix)

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply