Odabrana je Europska zelena prijestolnica za 2018. godinu

Odabrana je Europska zelena prijestolnica za 2018. godinu

Titula Europske zelene prijestolnice za 2018. godinu dodijeljena je prošli vikend u Ljubljani nizozemskom gradu Nijmegenu, dok je nagrada Green Leaf za 2017. dodijeljena irskom gradu Galwayu.

Nagrada Zelena prijestolnica Europe naglašava važan doprinos koji gradovi pružaju globalnoj održivosti okoliša, a Joanna Drake, zamjenica generalnog direktora direkcije za okoliš Europske Komisije, izjavila je: “Biti ‘zeleni grad’ znači paziti na zdravlje i dobrobit ljudi, čišći zrak i vodu, pristup zelenim površinama, ali je vrlo važna i vodeća uloga grada u rješavanju većih problema, kao što su klimatske promjene i gubitak biološke raznolikosti. Oba grada su kroz vrlo zanimljive prezentacije uvjerili žiri da će upravo oni inspirirati druge europske gradove i utirati put ka održivom urbanom razvoju.”

Nijmegen je predstavio jasnu i integriranu viziju okoliša za grad, a impresionirao je suce širokim uključivanjem dionika i stanovnika. Žiri je posebno cijenio Galwayev pristup zelenom rastu te podršku malim i srednjim poduzećima, ali i predanost te entuzijazam da postane zeleni ambasador za 2017. godinu i nakon.

Do sada je već devet gradova osvojilo priznanje Europske zelene prijestolnice, a to su: Stockholm (2010), Hamburg (2011), Vitoria-Gasteiz (2012), Nantes (2013.), Kopenhagen (2014), Bristol (2015), Ljubljana (2016.), Essen (2017) i Nijmegen (2018). Do sada su tri grada osvojila nagradu European Green Leaf. U 2015. godini, prvoj godini natjecanja, nagrada je pripala gradu Mollet del Valles (Španjolska), a prošle je godine nagradu dobio Torres Vedras (Portugal). Priznanje European Green Leaf za 2017. godinu odlazi u grad Galway.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply