OIE će davati 70 posto električne energije u EU 2040.

OIE će davati 70 posto električne energije u EU 2040.

Obnovljivi izvori energije će se u narednim godinama nastaviti masovno razvijati, a 2040. će proizvoditi 70 posto europske električne energije, zahvaljujući smanjenju troškova za proizvodnju solarne energije i energije vjetra, doznaje se u ponedjeljak iz izvješća Bloomerga "New Energy Outlook 2016".

Niske cijene plina i ugljika će ostati niske, ali to neće spriječiti temeljnu preobrazbu svjetskog elektrosistema tokom narednih godina prema obnovljivim izvorima energije, poput vjetra i sunca“, predviđa se u spomenutom izvješću.

Godine 2015., obnovljivi izvori energije predstavljali su 32 posto proizvodnje električne energije u Europi.

U SAD-u, hidroenergija, solarna energija i energija vjetra porast će s 14 posto u 2015. na 44 posto 2040., dok će udio plina pasti s 33 na 31 posto, piše u prognozi Bloomberga o svjetskoj energetici.

U izvješću se iznosi predviđanje da će obnovljivi izvori energije, na svjetskoj razini premašiti plin 2027., te da se treba čekati do 2037. da bi obnovljivi izvori energije preuzeli prevlast nad ugljikom, s iznimkom Sjeverne Amerike.

Također se ističe da će porasti potražnja za električnom energijom zbog nove namjene, primjerice električnih automobila.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply