Općina Petrovac: Melju drveni otpad i štede energiju

Općina Petrovac: Melju drveni otpad i štede energiju

Energetska efikasnost u BiH nije trend već potreba. Realizacijom malih projekata lokalne zajednice stvaraju velike uštete, što pokazuje i primjer Općine Petrovac koja je u zadnje dvije godine (2013. i 2014.) uz pomoć Vlade Japana uspostavila sistem centralnog grijanja zasnovan na biomasi. U projekat je utrošeno oko 178.000 KM. “Projekat je realiziran nabavkom kotlovnice na

Energetska efikasnost u BiH nije trend već potreba. Realizacijom malih projekata lokalne zajednice stvaraju velike uštete, što pokazuje i primjer Općine Petrovac koja je u zadnje dvije godine (2013. i 2014.) uz pomoć Vlade Japana uspostavila sistem centralnog grijanja zasnovan na biomasi. U projekat je utrošeno oko 178.000 KM.

“Projekat je realiziran nabavkom kotlovnice na biomasu, gdje je pogonsko gorivo tkz. ‘sječka’,(drveni otpad koji se melje i tako loži). Kotlovnica zagrijava cca 2500 m2 prostora uglavnom javne ustanove i javna preduzeća”, izjavio je Jandrija Budimir iz Opštine Petrovac.

U narednom periodu Opština kaže Budimir planira da sistem centralnog grijanja proširi na više potrošača, uključujući i privatne stambene objekte, jer kapacitet kotlovnice može još zagrijati 2.500-3.000 m2.

“Uštede se mogu mjeriti u finansijskom i u ekološkom smislu. Finansijski godišnje će se uštediti cca 10-15.000 KM, a ekološki značaj kotlovnice je veliki, jer će se mljeti drveni otpad koji nastaje od drvoprerađivača”, pojašnjava on.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply