O(p)stanak u središtu ovogodišnjeg EKOBIS-a

O(p)stanak u središtu ovogodišnjeg EKOBIS-a

Četrnaesti po redu, Međunarodni ekološki sajam „EKOBIS“ , koji će se održati u Bihaću od 08. do 11. septembra 2016. godine imat će u središtu temu „O (p)stanak“.

Predstojeću sajamsku manifestaciju najavili su na konferenciji za novinare u Sarajevu Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH i Nihad Šušnjar, generalni sekretar Privredne komore USK, te mladi poduzetnici koji su odlučili da ostanu u Bosni i Hercegovini i pokrenu vlastiti biznis.

Govornici na konferenciji su istakli da će sajam „EKOBIS“ i ove godine biti prilika za ostvarivanje novih poslovnih kontakata i mjesto regionalnog okupljanja privrednika, te predstavnika privrednih komora iz šire regije.

Novost ovogodišnje najveće ekološke sajamske manifestacije u regiji nije samo nova lokacija sajma – kompleks sportsko-rekreacijskog centra „Luke“, nego i tema sajma: „O (p)stanak“ !

Tema sajma je, kako je kazano, goruće pitanje za čitavu regiju kako s aspekta održivog „o(p)stanka“, tako i s aspekta razvoja za „o(p)stanak“. Riječ je o zaustavljanju odliva mladih u inozemstvo „trbuhom za kruhom“, njihovom ostanku i samozapošljavanju pokretanjem vlastitog biznisa, ali i stvaranju povoljnih uvjeta za povratak ljudi iz dijaspore i pokretanju posla u svojoj zemlji.

Tema se iskristalizirala upravo s ciljem pružanja pomoći ljudima koji imaju dobre ideje, a nemaju sredstava, da ih razviju te pokrenu biznis uz minimalna sredstva, a povratnike da ulože sredstva i omoguće zapošljavanje kreativnim mladim ljudima kojima je potreban mali poticaj, kroz iniciranje njihove kreativnosti i ideja, te povezivanje i realizaciju do pokretanje biznisa.

Ovim se na sajmu „EKOBIS 2016“ namjerava problem odlaska mladih u inozemstvo pretvoriti u rješenje – razvoj za o(p)stanak na području kako Unsko-sanskog kantona tako i Bosne i Hercegovine, ali i ponuditi rješenje primjenjivo na cijelu regiju!

U okviru pratećih sadržaja, pored top-događaja 14. međunarodne konferencije o regionalnoj suradnji posvećene O(P)STANKU, bit će održan čitav niz drugih sadržaja o perspektivama razvoja obrta, različitih edukacijskih sadržaja posvećenih organskoj poljoprivredi i razvoju turizma, te energetskoj efikasnosti, a za najmlađe dječje ekološke radionice i finale eko-kviza „Una i ekologija – EKOBIS 2016“.

Ovogodišnji sajam „EKOBIS“ je podržalo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Organizatori sajma su, između ostalog, podsjetili, da se na 13 već održanih sajmova EKOBIS u Bihaću predstavilo preko 2 500 izlagača iz 18 zemalja, a sajam je posjetilo preko 180 000 posjetitelja. Kako Privredna komora USK ima razvijenu suradnju sa 23 regije zemalja okruženja, na sajmu se predstavio dobar broj inozemnih izlagača. Može se reći da je podjednak interes za izlagačkim prostorom vladao od strane domaćih i inozemnih izlagača.

S ovim pokazateljima svakako treba naglasiti i preko 500 uspješno realiziranih pratećih sadržaja.

EKOBIS je izložbeno-prodajnog karaktera, a dosad su na ovom sajmu promovirani izlagači iz 16 zemalja: Hrvatska, Srbija, Slovenija, Slovačka, Češka, Italija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Crna Gora, Kina, Indonezija, Turska, Finska, Izrael i BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply