Otok Krk će postati energetski nezavisan i karbon neutralan

Otok Krk će postati energetski nezavisan i karbon neutralan

Otok Krk, koji se nalazi u sjevernom dijelu Jadranskog mora, će postati prvi energetski nezavisni dio Hrvatske bez emisije CO2 i u potpunosti će dobijati energiju iz obnovljivih izvora energije. “žMi smo početnici u ovom poduhvatu u cijeloj Hrvatskoj”, rekao je direktor kompanije Ponikve EkoOtok Zdenko Krinčić. čak 260 objekata na ovom otoku su renovirani u

Otok Krk, koji se nalazi u sjevernom dijelu Jadranskog mora, će postati prvi energetski nezavisni dio Hrvatske bez emisije CO2 i u potpunosti će dobijati energiju iz obnovljivih izvora energije. “žMi smo početnici u ovom poduhvatu u cijeloj Hrvatskoj”, rekao je direktor kompanije Ponikve EkoOtok Zdenko Krinčić.

čak 260 objekata na ovom otoku su renovirani u cilju poboljšanja energetske efikasnosti. Također, lokalno stanovništvo je educirano o mjerama štednje energije. Od 2011. godine lokalne vlasti su uložile preko 3 miliona kuna (390.000 Eura) na dokumentaciju o korištenju obnovljivih izvora energije.

Cijeli otok je mapiran za instalaciju fotonaponskih postrojenja i vjetroelektrana. Izgradnja prvih vjetroelektrana će početi 2018. godine. Također, na otoku se ohrabruje stanovništvo da koristi električne automobile umjesto konvencionalnih.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply