Otpadne vode zagrijavaju bazen u Parizu

Otpadne vode zagrijavaju bazen u Parizu

UAspirant Dunand (Pariz) u srijedu je svečano pušten u rad novi sistem grijanja na otpadne vode iz tuševa, perilica za veš i suđe, a u sklopu nastojanja da se smanje troškovi, ali i emisije stakleničkih plinova.

Javni bazen u 14. pariškom arondismanu zadnji je u nizu objekata koji se griju otpadnim vodama, objavila je vodo opskrbna grupa Suez koja svake godine izgradi tri do četiri takva postrojenja.

Suez je potpisao 30-godišnji ugovor za bazen Aspirant Dunand, a već upravlja širom Francuske u tridesetak objekata koji se griju na otpadne vode, od bazena, preko škola i stanova do zgrada javne uprave.

“Potencijal je golem. Gdje god postoje otpadne vode, mi ih možemo iskoristiti za grijanje”, rekao je Bertrand Camus, čelnik grupe Suez Water u Francuskoj.

U toj zemlji ima 400.000 kilometara mreže otpadnih voda kojih je temperatura između 13 stupnjeva Celzijevih zimi do 20 stupnjeva ljeti.

Zahvaljujući oblozi od inoxa unutar cijevi za otpadne vode, Suez prikuplja 4 do 8 stepeni te toplote i povećava je na oko 50 stepeni za korištenje u prostorijama za zagrijavanje ili kao toplu vodu.

Tehnologija je slična onoj koja se već koristi u nekim državama za zagrijavanje obiteljskih kuća.

Suez navodi da se cijena kreće u rasponu od 200.000 eura za zagrijavanje bazena do milion eura za grijanje stambene zgrade i da takvi projekti isplaćuju sami sebe u osam do devet godina.

Pariz je zacrtao cilj do 2020. godine smanjiti emisije stakleničkih plinova i povećati udio korištenja obnovljivih energija u javnoj upravi za 30 posto.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply