Otvoren Međunarodni sajam energetike u Tuzli

Otvoren Međunarodni sajam energetike u Tuzli

Međunarodni sajam energetike Energa otvoren je jučer u Tuzli, a ove godine osim domaćih energetskih kompanija privukao je i 20-tak čeških koje su zainteresirane za povezivanje i poslovnu suradnju.Zemlja partner sajma je Republika Češka.

Sajam su svečano otvorili Bego Gutić, premijer Tuzlanskog kantona i veleposlanik Češke u BiH Jakub Skalník koji su poželjeli sudionicima sajma da sklope što bolje poslove tijekom sajma.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne/Gospodarske komore Federcije kazao je da je povezivanje kompanija najveći benefit ovog sajma. ”U narednih nekoliko dana kroz prezentacije, diskusije, B2B susrete kompanije imati priliku razmijeniti informacije o investiranju u energetski sektor i nova tehnološka rješenja”, kazao je on.

Dodao je da je Češka jedna od zemalja koja je prepoznala potencijal ovog sajma. Naime, prošle godine su nastupali sa 6 kompanija, a ove godine ih je 20-tak.

Nada se da će ovaj sajam biti dodatni impuls u povezivanju kompanija i međusobnoj suradnji.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovijske komore BiH, kazao je da ova industrijska kontlina mjesto u kojem je energetika nezaobilazan faktor.

Tajnik federalnog Ministarstva energije, rudarstva i industrije Stipo Buljan istaknuo je na otvorenju Energe da doneseni set energetskih zakona i onih koji su u završnoj fazi donošenja u Federaciji stvorili preduvjete za strateški pristup i uspostavu prioriteta u provođenju reformi u sektoru energetike.

Zakoni su, ističe, pored, usmjerenosti na strateške ciljeve, kao što su održivost i razvoj kapaciteta, usmjereni i na ispunjavanje međunarodnih obveza i sporazuma koje je BiH potpisala, prije svega sporazuma o Energetskoj zajednici. U tom smislu su, navodi, učinjeni značajni koraci.

Ističe također, da svi pokazatelji govore da energetski intezitet u BiH znatno veći od vrijednosti europskog prosjeka koji je jedan od indikatora za dalje poboljšanje i razvoj energetskog sektora.

”Jaz kojeg treba premostiti kako bi se postigli međunarodni standardi je smanjen izradom seta zakonskih propisa, ali postizanje tog cilja istovremeno traži nastavak aktivnosti na punoj implementaciji donesenih zakona’‘, naveo je on.

Napomenuo je da su mogućnosti razvoja energetskog sektora jako velike kada se zna da koristimo samo 35 posto svojih hidropotencijala, a tu su i neiskorišteni potencijali solarne, vjetroenergije kao i biomase.

Admir Softić, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, istaknuo je da će energetski sektor i dalje biti zamajac ekonomskog razvoja BiH.  ”Uvjereni smo da će ovaj međunarodni sajam dati rješenja koja će omogućiti novi iskorak u razvoju ekonomije”, kazao je on.

Jakub Skalník, veleposlanik Češke u BiH kazao je da češke kompanije bh. tržištu pridaju veliki značaj te su zanteresirane za uspostavljanje suradnje sa bh. kompanijama iz oblasti energetike.

Napomenuo je BiH bila i dalje jeste tradicionalni trgovinski partner Češke. ‘‘Češke kompanije su prisutne u građevinarstvu, vodopriredi i drugim oblasti i trude sa da maksimalno iskoriste ekonomske prednosti ove zemlje”, naveo je on. Iskoristio je priliku da ukaže da se nažalost, češke kompanije prilikom svojih investicijskih i poslovnih aktivnosti susreću sa još uvijek nestanardnim poslovnim okruženjem te dodao da se nada da će u procesu integracija ove prepreke postepeno biti eliminirane.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply