Otvorena prva pasivna kuća u BiH

Otvorena prva pasivna kuća u BiH

Prvi pasivni objekat u BiH, izgrađen kao rezultat saradnje Općine Stari Grad i fabrike montažnih kuća drvne industrije “Promo”, svečano je predstavljen u Starom Gradu. Pasivna kuća je objekat sa godišnjom potrošnjom energije od 15 KW/m2, a troši do 20 puta manje od prosječne kuće u BiH. Procjene su da su troškovi ove kuće za grijanje, hlađenje,

Prvi pasivni objekat u BiH, izgrađen kao rezultat saradnje Općine Stari Grad i fabrike montažnih kuća drvne industrije “Promo”, svečano je predstavljen u Starom Gradu.

Pasivna kuća je objekat sa godišnjom potrošnjom energije od 15 KW/m2, a troši do 20 puta manje od prosječne kuće u BiH. Procjene su da su troškovi ove kuće za grijanje, hlađenje, ventilaciju i sanitarnu vodu, na godišnjem nivou oko 300 KM.

Specijalni, certificirani sistem grijanja za pasivne kuće, ugrađen je i u objekat na Kovačima.

Kuća ima ugrađen poseban sistem grijanja, odnosno hlađenja, koji funkcioniše na principu zraka koji se usisnim ventilom usisava u cijevi položene u zemlji, na dubini od 2 metra, ispod kuće, zatim oko kuće i na tavanu. Zrak se po potrebi zagrijava ili hladi i obezbjeđuje ugodnu temperaturu unutar objekta. Prema nezvaničnim procjenama, cijena ovog sistema iznosi od 25-30.000 KM, a može zagrijavati, odnosno hladiti i do 300 m2 površine.

Fabrika montažnih kuća drvne industrije “Promo” iz Donjeg Vakufa već je gradila niskoenergetske objekte u
zemljama zapadne Evrope, ali ovo je prvi takav objekat u BiH i smješten je u jednoj od najstarijih sarajevskih mahala, na Kovačima.

“Ima simbolike u tome što smo ovu kuću sagradili baš u općini Stari Grad gdje su prepoznali budućnost i perspektivu ovakve gradnje. Načelnik Hadžibajrić je spremno prihvatio ideju koju su prije svega iznjedrili naši mladi inžinjeri arhitekture i građevine i zajedno s uposlenicima Općine danas smo došli do otvaranja prve pasivne kuće u BiH”,
kazao je Kemal čolak generalni direktor firme “Promo”. čolak je dodao da je u projektu učestvovalo još 18 njihovih kooperanata, od kojih je većina firmi iz BiH, ali tu su i neke kompanije iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Kako je kazao načelnik Ibrahim Hadžibajrić, kuća je u vlasništvu Općine i ona će služiti kao ogledni primjer u narednih 10 godina. Veličina kuće je 103 metra kvadratna.

“Mi smo ustupili zemljište i izdali potrebne dozvole, urbanističku i građevinsku, a firma ‘Promo’ je u potpunosti
finansirala gradnju. Potpisali smo ugovor prema kojem ćemo je u narednih deset godina zajednički koristiti kao urnek za sve one koji žele da grade baš ovakvu kuću”, istakao je Hadžibajrić izrazivši zadovoljstvo zbog saradnje sa firmom “Promo”.

Kako je procijenjeno, vrijednost kuće je oko 150.000 KM, odnosno 1.500 KM po m2, ne računajući cijenu zemljišta na kojem je sagrađena, saopćeno je iz press službe Općine Stari Grad.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply