Otvorena prva solarna elektrana u Bijeljini

Otvorena prva solarna elektrana u Bijeljini

U krugu Osnovne škole “žVuk Karadžić” u Bijeljini, na krovu sportske sale otvorena je prva solarna elektrana u Bijeljini, instalisane snage 180 kW. “žOva solarna elektrana Bijeljinu svrstava u moderne gradove u regionu. Investicija je iznosila oko 500.000 KM, a povrat investicije očekujemo u roku od 10 godina”, izjavio je Stajić. On kaže da su prednosti solarne energije u

U krugu Osnovne škole “žVuk Karadžić” u Bijeljini, na krovu sportske sale otvorena je prva solarna elektrana u Bijeljini, instalisane snage 180 kW.

“žOva solarna elektrana Bijeljinu svrstava u moderne gradove u regionu. Investicija je iznosila oko 500.000 KM, a povrat investicije očekujemo u roku od 10 godina”, izjavio je Stajić.

On kaže da su prednosti solarne energije u eliminisanju bilo kakvih zagaðenja i štetnih uticaja po okolinu.

Snežana Topić, u ime preduzeća “žNeutron” DOO Bijeljina izjavila je da je “žNeutron” bio nosilac ovog projekta.

“žObratili smo se krajem 2012. godine gradu Bijeljina s ponudom za realizaciju ovog projekta. Solarni paneli ne zrače, ne prave buku, ne štete životnom okruženju i ovo je jedan od obnovljivih vidova električne energije”, istakla je Snežana Topić.

Topićka kaže da ovakve solarne energane već postoje u Banjaluci i u Kalesiji (FBiH), takoðe na sportskoj dvorani.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, otvarajući prvu solarnu elektranu u Bijeljini, izjavio je da je ovo prvi projekat ove vrste u Bijeljini i da predstavlja, na neki način, projekat budućnosti. “žGrad je učinio sve sa svoje strane da obezbijedi neophodne dozvole za izgradnju solarne elektrane”, istakao je Mićić.

S obzirom na to da je na području RS od strane “žElektroprivrede Srpske” i resornog ministarstva odobreno subvencioniranje izgradnje pet megavata električne energije dobijene iz solarnih elektrana, Mićić je izjavio da regija Semberija očekuje da joj bude odobrena bar jedna petina, u iznosu od jednog megavata, jer ima puno zaintersovanih za izgradnju solarnih elektrana na području Semberije i Bijeljine.

Korist od ove solarne elektrane imaće mladi koji koriste fiskulturnu salu, ali i sam grad, izjavio je Mićić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply