Ova inovativna sijalica radi na žive bakterije

Ova inovativna sijalica radi na žive bakterije

Nizozemska dizajnerica Tereza van Dongen nedavno je predstavila fascinantnu LED sijalicu koja radi na žive, elektrokemijski aktivne bakterije.

Projekt je nazvan “Spark of Light”, a radi se o potpuno neovisnoj sijalici koja može raditi bez utičnice ili baterija. Međutim, bakterije koje žive u sijalici potrebno je povremeno hraniti kako bi nastavile proizvoditi svjetlost.

Kuglasta lampa se sastoji od četiri odvojena odjeljka koji sadrže bakterije. Dokle god su siti, ovi mikroorganizmi stalno ispuštaju male količine električne energije. Elektroda unutar svake sekcije hvataju tu energiju i LED diode u koje su u centru sijalice.

Van Dongen je objasnila da je za stalni rad sijalice dovoljno dodati žličicu acetata svaka dva tjedna. Svakih nekoliko mjeseci, lampa mora biti očišćena te napunjena vodom iz slavine, solju i vitaminima.

Uz malo sreće, ova inovativna lampa uskoro će biti dostupna i u trgovinama, a ne kao prototip. Spark of light je svoje prvo predstavljanje imala na 2016 Dutch Design Weeku.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply