Ova kuća u Ljubljani troši 14x manje energije od bosanskog prosjeka

Ova kuća u Ljubljani troši 14x manje energije od bosanskog prosjeka

Kuću u gustom stambenom kvartu slovenačkog glavnog grada karakterišu smaknuti spratovi i visoka energetska efikasnost.

Po projektu studija Elastik i Hikikomori u Ljubljani je izvedena kuća od 175m2 nazvana Mezanin. Naravno, ovo ime nije slučajno izabrano jer su spratovi na etažama smaknuti. Kuća je projektovana tako da se funkcije stanovanja međusobno što lakše povežu, a da se pritom dobije interesantno izlomljen prostor.

Komunikacija u vertikalno organizovanoj kući kreće od poluukopanog podruma, preko dnevnog boravka na koti terena, do dječijih soba na poluspratu. Na sljedećem poluspratu je spavaća i gostinska soba sa izlazom na krov. Cijela spavaća soba je na konzoli koja u prizemlju pravi terasu na koju se može izaći iz dnevne sobe.

Jedan od glavnih ciljeva arhitekta (Mika Cimolini i Igor Kebel) bio je da se napravi niskoenergetski objekat uz korištenje klasičnih materijala kao što su cigla, beton i staklo ali da se pritom ne naruši arhitektonski koncept kuće.

Kuća troši samo 19,8 kWh/m2 za grijanje i hlađenje što je svrstava u klasu A. Koliko je to dobar rezultat govori i podatak da, npr, prosječna potrošnja u BiH iznosi čak 280 kWh/m2, što je 14x više!

Kuća je opremljena toplotnom pumpom, sistemom za sakupljanje kišnice i brojnim drugim sistemima koji poboljšavaju njenu energetsku efikasnost.

Na placu od oko 400 kvadrata, kuća je postavljena tako da ne zaklanja sunce drugim objektima, kao i da ona sama izbjegne da bude u nečijoj sjeni.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply