Ova majica mijenja boju ovisno o razini onečišćenja

Ova majica mijenja boju ovisno o razini onečišćenja

Onečišćenje zraka gorući je problem u gradovima širom svijeta. Za osobe koje vode posebnu brigu o svojem zdravlju, danas ne postoji adekvatan način praćenja koliko onečišćujućih čestica udišemo. Ipak, američki dizajner Nikolas Bentel kreirao je majicu koja mijenja boju ovisno o količini onečišćujućih tvari koje se nalaze u okolišu koji nas okružuje.

Linija odjeće zove se Aerochromics, a trenutno se sastoji od tri pamučne majice dugih rukava koje su posvećene različitim tipovima onečišćenja: PM-10 česticama, CO2 te radioaktivnosti. Majice su opremljene senzorima koji detektiraju razinu onečišćenja i posebne boje koja se mijenja iz crne u bijelu kada se osoba nađe u onečišćenom okolišu. To u praksi znači da iz kuće izlazite u crnoj majici, a ovisno o razini onečišćenja koje susrećete putem majica mijenja uzorak te postaje crno-bijela ili u potpunosti bijela.

Autor javlja kako je ideja iza koncepta majice bila dati veću razinu sigurnosti te obavijestiti korisnika o onečišćujućim tvarima i opasnom zračenju u okolišu. Cijena jedne majice trenutno se kreće oko 500 dolara. No, na kraju krajeva, zdravlje nema cijenu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply