Ova stara kamena kuća savremenija je od domaće novogradnje

Ova stara kamena kuća savremenija je od domaće novogradnje

Derutna kuća u Toskani ne samo da je potpuno revitalizovana, već su joj dodati napredni sistemi zahvaljujući kojim samu sebe energetski izdržava.

Arhitektonski studio Contini zatekao je na proplancima živopisne Toskane staru kuću u fazi raspada koja je nekada davno korištena kao sklonište za čobane i stoku. Njihov zadatak bio je da renoviraju ovaj objekat, osavremene ga i prilagode 21. vjeku za porodicu koja će ovdje provoditi vikende. Rezultat je zadivljujući!

Korištenjem tradicionalnih metoda gradnje karakterističnih za ovaj kraj, kuća je potpuno obnovljena uz zadržavanje rustičnog stila. Enterijerom dominira kamen kao i par savremenih komada nameštaja, ali ono što ovu kuću čini stvarno modernom jeste njena oprema.

Zbog udaljene lokacije u kojoj često nema struje, kuća je opremljena sa 12 solarnih panela jačine 290W koji obezbeđuju potpunu energetsku autonomiju. Paneli su postavljeni na drvenu nadstešnicu koja gleda na osunčani jug.
kuca-u-toskani-efikasnost-02-630x420
Ova kuća opremljena je i pumpom koja dovodi čistu vodu iz obližnjeg izvora. Međutim, tu nije kraj modernoj opremi. Naime, u objekat je ugrađen i sistem za prečišćavanje otpadnih voda koja se potom koristi kao tehnička voda.
kuca-u-toskani-efikasnost-06-630x431
Kuća je podijeljena na dva nivoa. Dok se u prizemlju nalazi dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom, na spratu je smješten spavaći blok.
kuca-u-toskani-efikasnost-05-630x420

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply