Ovaj autobus budućnosti nema emisije u zrak i ne zna za gužvu

Ovaj autobus budućnosti nema emisije u zrak i ne zna za gužvu

Tržište automobila u nezaustavljivom je rastu u Kini, a procjena je da svake godine na ceste izađe 20 milijuna novih vozača. Sasvim je pritom jasno kakve su gužve na kineskim cestama i kakvo je zagađenje zraka. Zato se i traži rješenje koje bi smanjilo oba navedena problema.

Ovaj koncept gradskog autobusa u ovom se trenutku nameće kao logično i sjajno rješenje u svakodnevnom transportu. Riječ je o prijevoznom sredstvu zamišljenom da u istom trenutku ima mogućnost prevoženja više od hiljadu ljudi i da istovremeno ne stvara gužvu u prometu. I zato u Pekingu o tome već uveliko razmišljaju.

Ukratko, ovaj koncept probleme u gužvi rješava na način da ‘prekoračuje’ dvije vozne trake i visoko uzdignut od zemlje vozi iznad automobila. Sa 1,400 ukrcanih putnika uz maksimalnu brzinu od 65 km/h zamišljeno je da konceptni autobus vozi po posebnim šinama dopuštajući da se promet ispod njega odvija nesmetano. Takođe, na zaslonu simulira nebo pa se vozači koji se nalaze u autima ispod njega vjerojatno ne osjećaju neugodno.

Važnije od toga, zamjenjuje 40 autobusa i vozi isključivo na struju pa su uštede u gorivu ogromne (spominje se 800 tona goriva godišnje) i ne zagađuje već vrlo zagađen zrak u Pekingu. Također, cijenovno je prihvatljivije rješenje od podzemne željeznice.

Inače, slična ideja ovakvog ambicioznog projekta postojala je u Sjedinjenim Američkim Državama još 1969. godine, a radilo se o vozilu koje bi povezivalo Washington i Boston.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply