Ovaj viralni klimatski GIF nudi nevjerojatno jasan pogled na porast temperature

Ovo je jedna od najjasnijih vizualizacija globalnog zagrijavanja koju sam ikad vidio. Ed Hawkins, stručnjak za klime, na Sveučilištu u Readingu, nedavno je napravio ovaj očaravajući (i sad-viralni) GIF koji prikazuje svjetske temperature spiralno prema gore tijekom vremena između 1850. i 2016. godine:

spiral

Hawkins-ova spirala nikako ne može snimiti svaki aspekt klimatskih promjena, ali je to zapanjujuće elegantan način za ilustraciju jednog od najvećih izazova sa kojim se čovječanstvo suočava u ovom stoljeću. Svaka tačka na spirali pokazuje kako prosječna temperatura datog mjeseca odstupa od dugoročnog prosjeka između 1850. i 1900 (period prije industrijske aktivnosti zaista krenuo u 20. stoljeću).

Globalno zagrijavanje nije gladak proces, a tu su i fluktuacije iz godine u godinu zbog interne varijabilnosti (npr. promjene inteziteta grijanja sunca, vulkanske erupcije, ili promjene u iznosu topline pohranjene u dubljim slojevima okeana). Ali, pošto stalno dodajemo gasove staklene bašte u atmosferu i držimo u zamki dodatnu toplotu na Zemlji, efekat globalnog zagrijavanja na kraju dominira, gurajući ukupne temperature sve više i više. Spirala se kreće prema vani.

Linija za 2016. je posebno upadljiva. Globalno zagrijavanje, zajedno sa snažnim El Niño u Tihom okeanu, su napravili svaki mjesec od avgusta 2015. godine ubjedljivo najtoplijim. Kada El Niño stiša kasnije ove godine, spirala možda sporije nastavi rast, jer više toplote će se prenositi natrag u dublje slojeve okeana. Ali, dokle god nastavljamo spaljivanje ogromne količine nafte, plina i ugljena, temperature će biti sve veće i veće.

Hawkins je takođe kreirao neke sjajne grafike koji dekonstruišu spiralu. Ovaj pokazuje svaku godinu kao liniju – što, opet, jasno pokazuje kako zapanjujuće, anomalno tople 2015. i 2016. su bile:
Screen Shot 2016-05-10 at 12.21.20 PM

Grafik, koji se nalazi ispod, razlaže stvari po mjesecu. Ovo čini još jasnije i padove i vrhunce tokom vremena. Sredinom 20. stoljeća, zagađenje zraka je vjerovatno privremeno potisnulo globalno zagrijavanje, a El Niño obično ima kratkoročni efekt zagrijavanja koji pobija La Niña, koja ima kratkoročni efekt hlađenja. Ali, opet, velika slika je očigledna:
Screen Shot 2016-05-10 at 12.21.04 PM

Druga stvar koju treba napomenuti o spirali je da nam je temperatura 1,5 ° C najbliža u historiji,tj. trenutak u kojem globalne prosječne temperature su 1,5 ° C (ili 2,7 ° C) iznad predindustrijskog nivoa.

Na Pariškoj klimatskoj konferenciji prošle godine, svjetske nacije obećale su da će održati ukupno globalno zagrijavanje ispod ove temperature. Ali nedostatak instantnog i drastičnog pada u emisiji ugljen-dioksida, skoro je sigurno spiralu gurnuo preko 1,5 ° C i bez velikih promjena u korištenju energije, mi ćemo je vjerovatno gurnuti preko 2 ° C – a kreatori ovog praga smatraju ovaj događaj izuzetno opasnim.

Što se događa na 2 ° C? Kratak odgovor: mi ulazimo u nepoznato. Za veći dio postojanja ljudske civilizacije – u proteklih 13.000 godina, ili tako – globalne prosječne temperature nikada nisu stvarno skočile tako visoko. Promjene se očekuje da će biti dramatične: brz rast nivoa mora bi mogao preoblikovati naše obale i natjerati gradove da se povuku. Vitalni koralni grebeni bi mogli izumrijeti. Poljoprivreda bi mogla patiti zbog uvenulih usjeva, usljed suše i ekstremnih temperatura. Došli smo do tačke u kojoj, bez obzira na to što se događalo s emisijom, mi ćemo morati da mislimo ozbiljno o tome kako da se civilizacija prilagodi ovim rizicima – neuredan i težak zadatak.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply