Pametne klupe stigle u Mostar

Pametne klupe stigle u Mostar

U kampusu Sveučilišta u Mostaru i kampusu Univerziteta Džemal Bijedić postavljene su pametne klupe, čime se grad na Neretvi pridružio brojnim gradovima u okruženju koji imaju tu tehnološku inovaciju.

Klupa je zahvaljujući solarnoj energiji energetski neovisna, a pruža korisnicima mogućnost bežičnog i USB punjenja mobilnih uređaja, besplatno korišćenje mobilnog interneta, te ima vlastito osvjetljenje i hlađenje.

Grad Mostar poklonio je ove klupe mostarskim studentima za početak nove akademske godine, priopćeno je iz Gradske uprave.

Postavljene su pametne klupe Steora, proizvođača tvrtke Include iz Solina. Radi se o novoj generaciji pametnih klupa i Mostar je prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je dobio Steora pametne klupe.

U projekt, za koji je Grad Mostar izdvojio 6.000 KM, uključili su se javna poduzeća Eronet i BH Telecom koja su osigurali besplatne mobilni internet, kao i građevinske tvrtke HP Investing i Amitea, koje su u okviru realizacije ugovorenih poslova na rekonstrukciji pločnika u gradu uredile i dijelove partera ispred fakulteta na kojima su postavljene klupe.

Uređivanje zelenila obavili su JP Komos i JP Parkovi.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply