Pametnim planiranjem i projektovanjem do uštede

Pametnim planiranjem i projektovanjem do uštede

“Savremeni pristup energetskoj efikasnosti u građevinarstvu i arhitekturi” koji je imao za cilj da informiše stručnu javnost u BiH i regiji o novim trendovima u gradnji, ali i perspektivi pojedinih građevinskih materijala u svijetu standarda energetski efikasne i pasivne gradnje, danas je uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz BiH i regiona održan u Sarajevu. Istaknuto je

“Savremeni pristup energetskoj efikasnosti u građevinarstvu i arhitekturi” koji je imao za cilj da informiše stručnu javnost u BiH i regiji o novim trendovima u gradnji, ali i perspektivi pojedinih građevinskih materijala u svijetu standarda energetski efikasne i pasivne gradnje, danas je uz prisustvo eminentnih stručnjaka iz BiH i regiona održan u Sarajevu.

Istaknuto je kako je Simpozij došao baš u pravo vrijeme kada je energetska kriza u cijelom svijetu, ekstremne vremenske neprilike, koje su načinile ogromne štete na mnogim objektima kako u BiH tako i cijeloj regiji.

Torsten Schoch, direktor Xella Technologie- und Forschungsgesellschaft iz Njemačke kaže kako je energetska efikasnost jedna od najbitnijih tema u regionu, te je iz tog razloga bitno da se u budućnosti prezentuju dobri proizvodi iz ove oblasti.

Govoreći o energetskoj efikasnosti kao kompanija koja živi isključivo od nje jer prodaje projektantske i konsultantske usluge Ranko Božović direktor kompanije EnPlus iz Beograda kazao je kako ne treba izmišljati vruću vodu.

“Trebamo učiti od onih koji već 15 godina rade na njoj. Odnosno treba da vidimo koje su greške oni pravili, da se ne bi ponavljale kod nas”, naglasio je Božović.

Izvršni direktor “MKD Sinergija Plus” iz Banjaluke Damir Miljević kazao je da je tema simpozijuma bitna iz ekonomske, društvene i socijalne situacije koja građane i firme tjera da se na svaki način napravi ušteda.

“Danas želimo da predstavimo javnosti kako je naša firma u prethodnih godinu i po dana pokušala da realizuje prvi poslovni niskoenergetski objekat, kao i rezultate koje smo postigli, te da promovišemo potrebu za energetskom efikasnošću u BiH”, kazao je Miljević, naglašavajući kako su njihove uštede sa niskoenergetskim objektom na grijanju četiri puta jeftinija nego da se objekat grijao na gradsku toplanu, odnosno pet puta jeftinije nego da se objekat grijao na lož ulje.

Sami troškovi gradnje, na osnovu iskustva “Sinergije Plus” uz pametno planiranje, projektovanje i dobro vođenje samog projekta, Miljević kaže ne prelaze 10 posto više od cijene izgradnje nekog standardnog objekta.

Nihad Begić, direktor prodaje i marketinga Xella BH d.o.o. koja je i organizator Međunarodnog simpozija kaže kako su na ovaj način ukazali na važnost energetske efikasnosti, te nužnosti smanjenja potrošnje energije.

Učešće na simpoziju pored već pomenutih stručnjaka iz ove oblasti uzeli su i Johannes Kislinger iz Austrije, predsjedavajući Upravnog odbora IG Passivhaus Österreich, jedan od najvećih eksperata na polju energetske efikasnosti,Urlike Maria Knotz, ambasadorica SR Njemačke, Vedran Mimica, direktor Berlage instituta u Roterdamu, Sanjin Avdić iz CETEOR-a, Petr Mareček, vodeći ekspert u Ãˆeškoj, Torsten Schoch, Head of Xella T&F iz Njemačke, Emir Salkić, direktor projektantskog studija “normal arhitektura” Sarajevo…

Organizator skupa bila je kompanija XELLA BH d.o.o iz Tuzle i njeni partneri CETEOR Sarajevo, Arhitektonski fakultet u Banjaluci, Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti Energis iz Sarajeva, RETRC iz Sarajeva, Centar za ekologiju i energiju Tuzla i Savez arhitekata Republike Srpske.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu