Partner dodijelio prva bespovratna sredstva za solarne kolektore

Partner dodijelio prva bespovratna sredstva za solarne kolektore

Firmi Termorad s.z.r. Banovići dodijeljeno 10.000 KM bespovratnih sredstava u okviru projekta “Solarna energija kao budućnost održivog razvoja” U okviru projekta “Solarna energija kao budućnost održivog razvoja”, izvršena je prva dodjela bespovratnih sredstava u iznosu od 10.000 KM firmi Termorad s.z.r. Banovići, kome su ranije u okviru projekta dodjeljena i kreditna sredstva u istom iznosu, a u svrhu pokretanja

Firmi Termorad s.z.r. Banovići dodijeljeno 10.000 KM bespovratnih sredstava u okviru projekta “Solarna energija kao budućnost održivog razvoja”

U okviru projekta “Solarna energija kao budućnost održivog razvoja”, izvršena je prva dodjela bespovratnih sredstava u iznosu od 10.000 KM firmi Termorad s.z.r. Banovići, kome su ranije u okviru projekta dodjeljena i kreditna sredstva u istom iznosu, a u svrhu pokretanja proizvodnje i instalacije solarnih sistema.

Nakon uspješno završene besplatne teoretske i praktične obuke za izradu i postavljanje solarnih sistema za 20 firmi iz BiH, Partner je započeo raspodjelu bespovratnih sredstava za odabrane firme koje učestvuju u projektu.

Projekat “Solarna energija kao budućnost održivog razvoja” je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), a implementira ga Partner mikrokreditna fondacija. Projekat za cilj ima povećanje korištenja solarnih kolektora kao i drugih alternativnih izvora energije u BiH. Ukupna vrijednost projekta je oko 1.250.000,00 USD i finansira se od strane USAID-a pri čemu je učešće Partnera oko 220.000 USD.

Firma Termorad s.z.r. Banovići ima četiri zaposlenika i uspješno posluje više od 11 godina. Osnovna djelatnost firme je instalacija i održavanje sistema centralnog grijanja, izrada vodovodnih instalacija kao i održavanje klima uređaja. Pokretanje procesa proizvodnje i instalacije solarnih sistema predstavlja važan korak za osvajanje novih tržišta i buduće poslovanje firme.

Investirajući u ovaj projekat USAID i Partner su takođe značajno doprinijeli pokretanju održive proizvodnje solarnih sistema i kroz osiguranje finansijske podrške putem kreditnih i bespovratnih sredstava za 20 preduzetnika, učesnika u projektu.

Osim toga, Partner je uveo i novi kreditni proizvod za zainteresovane klijente za nabavku i ugradnju solarnih kolektora/sistema za potrebe domaćinstva ili biznisa. Pored ovoga Partner je obezbijedio i savjetodavnu pomoć za zainteresovane klijente. Savjetodavna pomoć se prije svega ogleda kroz savjete tehničkih saradnika i izradu jednostavnih i besplatnih termovizijskih izvještaja za stambeni ili poslovni objekat klijenta.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu