Pasivna kuća u Alpima sa zidovima debelim 65 centimetra

Pasivna kuća u Alpima sa zidovima debelim 65 centimetra

Geotermalna energija, toplotna pumpa i debeli ventilisani zidovi osiguravaju konstantnu temperaturu u prostorijama.


Za ukućune ove vile u Italiji od 360 kvadrata na nadmorskoj visini od 700 metara nema zime! Za to se pobrinuo biro Camillo Botticini Architetto koji je napravio projekat kuće u obliku slova C sa dvorištem koje se otvara prema planinama. Ovakav oblik kuće obezbijedio je iz soba sjajan pogled na Alpe na jugu ali je u isto vrijeme spriječio disipaciju toplote sa hladne, sjeverne strane.

Kuća je savršeno uklopljena u teren. Ona ga zapravo u potpunosti prati pa je tako dobijen objekat koji je sa sjeverne strane gotovo potpuno ukopan dok je na osunčanom jugu otvoren velikim staklenim površinama. Ovo je najpovoljnija orijentacija kuće u smislu energetske efikasnosti.

Kuća se sastoji od volumena različite visine. Sjeverozapadna sekcija se “utapa” u teren dok druga sekcija, sa orijentacijom sjever-jug, ima promijenljivu visinu od 3,5 do 4,5 metara. U najvišem dijelu, sa duplom visinom, napravljen je mezanin sa velikim prozorom koji omogućava astronomske opservacije, piše Domus.

Kuća je projektovana tako da bude energetski efikasna. Zahvaljujući geotermalnom sistemu, toplotnoj pumpi i ventilisanim zidovima debelim 65 centimeara ona zadovoljava standarde pasivne gradnje. Iako su početni izdaci bili poprilični zbog ovakvog načina gradnje, vrijeme će pokazati da je izdatak bio opravdan jer su računi za energetsko održavanje ovakvog objekta minimalni a pritom se čuva životna sredina.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply