Peking razmatra Finsku tehnologiju za smanjanje zagadjenja

Peking razmatra Finsku tehnologiju za smanjanje zagadjenja

Gradske vlasti Pekinga (Beijing) razmatraju uvoz iskustva i znanja iz Finske kako bi pomogle planove grada u borbi protiv aero zagađenja, piše Xinhua. Tokom prisustva Seminaru o saradnji u čistim tehnologijama “žBeautiful Beijing” u Ponedeljak 09.11.2013. Ville Niinisto, Finski Ministar Okoliša, rekao je da je Finska takodjer, iskusila tešku industrijsko zagadjenje vazduha u 1970-tim godinama ali se brzo preorjentisala

Gradske vlasti Pekinga (Beijing) razmatraju uvoz iskustva i znanja iz Finske kako bi pomogle planove grada u borbi protiv aero zagađenja, piše Xinhua.

Tokom prisustva Seminaru o saradnji u čistim tehnologijama “žBeautiful Beijing” u Ponedeljak 09.11.2013. Ville Niinisto, Finski Ministar Okoliša, rekao je da je Finska takodjer, iskusila tešku industrijsko zagadjenje vazduha u 1970-tim godinama ali se brzo preorjentisala na put čistijeg rasta.

Finski sektor čistih tehnologija trenutno ima ukupan obim od oko 15 20 miliona Euro što odgovara jednom procentu globalnog tržišta čistih tehnologija, izjavio je Niinisto.

Saglasno nedavno objavljenom akcionom planu za čist zrak, često smogom okovani Peking namjerava da redukuje koncentraciju čestica u zraku od 2,5 PM  u 2012 za 25% ili više u 2017. godini.

Finski Premijer Jyrki Katainenrekao je da njegova zemlja pozdravlja kineske napore za kontrolom emisija i spremna je podijeliti Finska iskustva u zaštiti okoliša i promociji održivog razvoja.

Li Junfeng, direktor Kineskog nacionalnog centra za strategiju klimatskih promjena i internacionalnu saradnju rekao je da Kina definitivno treba ključnu ztehnologiju za redukciju emisija  i zeleniji razvoj. On smatra projekat “žBeautiful Beijing”,  kojeg su zajednički lansirali kinesko Ministartsvo za zaštitu okoliša, Finska agencija za tehnologiju i inovacije (Tekes)  i Okolišni odjel grada Pekinga, idealnom platformom za razmjenu tehnologija.

U sklopu projekta očekuje se da, Kineske i Finske kompanije iz čistih tehnologija rade na zajedničkim projektima u pet ključnih sektora: zaštita okoline, građevnska industrija, saobračaj, energetska efikasnost u osnovnim industrijama i nadzor kontrole zraka.

Izvor: Agencija Xinhua

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu