Pet jednostavnih koraka da povećate štednju energije solarnih sistema

Pet jednostavnih koraka da povećate štednju energije solarnih sistema

Pripremajući vaš dom za upotrebu solarne energiju sa pet jednostavnih koraka može ućiniti vaš dom energetski efikasnijim, i tako smanjiti veličinu i cijenu solarnog sistema, koji namjeravate instalirati. Ako ste odlučili instalirati solarni sistem u vašem domu i niste sigurni o veličini potrebnog sistema, morati ćete napraviti detaljno istraživanje kako bi vidjeli da li je uopće moguće instalirati

Pripremajući vaš dom za upotrebu solarne energiju sa pet jednostavnih koraka može ućiniti vaš dom energetski efikasnijim, i tako smanjiti veličinu i cijenu solarnog sistema, koji namjeravate instalirati.

Ako ste odlučili instalirati solarni sistem u vašem domu i niste sigurni o veličini potrebnog sistema, morati ćete napraviti detaljno istraživanje kako bi vidjeli da li je uopće moguće instalirati ga u svom domu. Ako instalirate sistem većeg kapaciteta imati ćete veću potrošnju. Sljedećih pet jednostavnih koraka mogu vam pomoći da povećate uštede budućeg solarnog sistema.

Jedan od velikih nedostataka koji ograničava instaliranje solarnih sistema u Bosni i Hercegovini je da država nema usvojen program za bilo kakve poticaje, pa građani nisu ohrabreni da eksperimentišu sa solarnom energijom.

Korak 1: Moderni prozori

Neki domovi, i to ne samo oni stariji, imaju tendenciju da puno “dišu”. Dakle, prozori i vrata nisu čvrsto zatvoreni i imaju lošu izolaciju. Moderni prozori, posebno dvoslojni su puno bolji izolatori od jednoslojnih prozora. Bili to stari
ili novi prozori, treba se povremeno provjeravati izolacija prozora; iznutra i izvana na pukotine i propuštanje.

Korak 2: Ulazna vrata

Uz prozore, vrata su jedan od glavnih načina da zrak ulazi i izlazi iz vašeg doma. Nema mnogo toga što možete učiniti, ali postoje jeftini načini, pa čak i besplatni, koji možete učiniti kako bi se zaustavilo “disanje” vrata. Najčešći dodaci za vrata su brtve za dno, koje se mogu jednostavno i brzo pričvrstiti ili zalijepiti. Najbolje je vrata testirati noću kad je hladno tako što jednostavno stavite vaše ruke na pod od ulaznih vrata: ako osjetite strujanje hladnog zraka onda su vam potrebne nove brtve.

Korak 3: Provjerite Vaš HVAC sistem

Bez obzira koju vrstu sistema za grijanje, ventilaciju i / ili klimatizaciju (HVAC) imate, redovno provjeravajte za nepravilnosti ili curenja bilo koje vrste. Za centralne jedinice, obavezno provjeriti filtere, jer začepljeni filteri mogu dramatično smanjiti efikasnost vašeg sistema. Ventilacijske otvore takođe provjerite kako bi se osiguralo da nema nepotrebnog propuštanja.

Korak 4: CFL sijalice

Kompaktne fluorescentne žarulje (CFL) imaj ogroman potencijal za štednju energije a sve naprednija tehnologija proužava njihov životni ciklus CFL-a i postaju sve češći u našim životima. Njihova primarna ušteda je manja potrošnja energije, one su hladnije od žarulja sa žarnom niti i stoga će imati male, ali kontinuirane, efekte smanjenja topline.

Korak 5: Energijski-svjestan životni stil

Biti savjestan građanin vrijedi i daje veće efekte od zelenih naljepnica i Energy Star uređaja iako su i oni od velike pomoći. To sve ovisi o vašem nastojanju da razvijete energetski svjestan stil života kako bi smanjili vaše finansijske troškove i doprinjeli zaštita okoline na planeti.

Priprema doma znači priprema Vas

Kao što možete vidjeti, priprema za instaliranje sistema solarne energije znači mnogo više od procjene potencijala osunčane krovne površine. Kada se odlućite instalirati solarnu energiju, na vašem domu, ovi jednostavni koraci će zadržati nisku potrošnju energije, a pomoći će vam uštediti hiljade maraka izborom sistema koji je adekvatne veličine za vaš dom. Smanjenjem potrošnje energije uštedit ćete novac i ublažiti energetski pritisak koji ugrožava našu planetu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply