Philips predvodi inovacije u OLED rasvjeti uz daljnja ulaganja u OLED proizvodnju u Aachenu

Philips predvodi inovacije u OLED rasvjeti uz daljnja ulaganja u OLED proizvodnju u Aachenu

Royal Philips Electronics-u najavili su ulaganja od 40 miliona eura s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta OLED rasvjete pogona u Aachenu. Investicija će podržati brzi rast Philipsovog OLED poslovanja, uz povećanu dostupnost OLED modula za high-end primjene u dizajnu rasvjete za dekorativnu i ambijentalnu upotrebu. Dodatni kapaciteti trebali bi početi s radom 2012. OLED kao nova

Royal Philips Electronics-u najavili su ulaganja od 40 miliona eura s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta OLED rasvjete pogona u Aachenu. Investicija će podržati brzi rast Philipsovog OLED poslovanja, uz povećanu dostupnost OLED modula za high-end primjene u dizajnu rasvjete za dekorativnu i ambijentalnu upotrebu. Dodatni kapaciteti trebali bi početi s radom 2012.

OLED kao nova tehnologija rasvjete, emitira mekano i difuzno svjetlo pružajući novu vrstu dizajnerske slobode koja je istovremeno energetski efikasnija.

Primjena OLED rasvjete stoga je posebno atraktivna za high-end maloprodajne objekte, uslužne djelatnosti i dizajn stambenih objekata zbog mogućnosti stvaranja atraktivnih dekorativnih i ambijentalnih elemenata koji su privlačni potrošačima visoke dizajnerske osviještenosti.

 

Rene van Schooten, glavni direktor odjela žarulja u Philips Lighting-u, izjavio je: “Zbog svojih malih dimenzija OLED tehnologija lako se može integrirati u namještaj, zidove, stropove ili podove na način na koji je dosad bio nezamisliv sa ostalim izvorima svjetlosti. Ovim dodatnim ulaganjem u OLED proizvodni pogon u Aachenu ojačati ćemo Philipsovo vodstvo u inovacijama u rasvjeti, kao i povećati našu sposobnost da pružimo inovativne primjene rasvjete koje su prilagođene potrebama potrošača”.

Philips je nedavno otvorio i svoj Lumiblade Creative Lab u Aachenu u kojem dizajneri rasvjete, proizvođači rasvjetnih tijela i kreativci mogu iz prve ruke iskusiti OLED kao materijal. Nadalje, Philips je uspostavio saradnju u sferi razvoja OLED proizvoda sa lokalnim CERTI institutom u Florianópolisu u Brazilu te upravlja centrom za razvoj proizvoda u Å angaju u Kini, u kojem bi se mogli razviti i prilagoditi primjene OLED rasvjete u saradnji sa rasvjetnim dizajnerima širom svijeta.

Primjeri Philipsovih OLED inovacija koje su već dostupne na tržištu su: Philips “Lumiblade” OLED modul u koji su uključena sva potrebna elektronička i mehanička sučelja za jednostavnu integraciju u svjetiljke, namještaj i projekte unutarnjeg dizajna. Potom Philipsova interaktivna OLED rasvjeta za hotele i privatne klijente. I na kraju, prva pristupačna OLED rasvjetna tijela, “O’Leaf” koje je proizveo Philips Modular i “Edge” koje je razvio Established&Sons.

Philipsova ulaganja u OLED proizvodni pogon u Aachenu nastavak su provođenja istraživačkih projekata koje dijelom finansiraju EU, BMBF (Njemačko ministarstvo obrazovanja i istraživanja) i vlada Sjeverne Rajne-Vestfalije.

Izvor: croenergo.eu

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu