Počela da radi prva solarna elektrana u Zenici

Počela da radi prva solarna elektrana u Zenici

Nakon uspješnog probnog rada prva solarna elektrana u Zenici je dobila stalni priključak na elektroenergetsku mrežu, prenosi BiznisInfo.

Zvanično je dobivena i dozvola za proizvodnju električne energije od strane FERK-a (Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine), te je time firma Pero Zenica stekla status kvalifikovani proizvođač električne energije.

Podsjećamo, krajem prošle godine u medijima je objavljeno da firma Pero Zenica radi na veoma značajnom projektu, tj. gradi prvu solarnu elektranu u Zenici na krovu svoje poslovne zgrade na Bojinom Viru.

Riječ je o proizvodnom objektu instalirane snage 119 kW. Planirana godišnja proizvodnja izgrađene fotonaponske solarne elektrane SE Pero 1 je 139.000 kWh, a vrijednost investicije 250.000 KM.

Ovaj projekat je iznimno važan, ne samo za firmu Pero Zenica već i za cijelu zajednicu, jer promoviše ekologiju, energetsku učinkovitost, poslovnu izvrsnost i održivi razvoj. Osim što se radi o ekološki prihvatljivom načinu proizvodnje električne energije ovakvi projekti su i iznimno profitabilni.

Iz firme Pero Zenica su poručili da žele racionalno investirati u nove projekte, kao što su u obnovljivi izvori energije i energijska efikasnost.

– Planiramo u svojim centrima za gradnju i uređenje doma nuditi velike, ali i male kućne solarne sisteme, obezbijediti savjetodavnu pomoć kod projektovanja i izgradnje takvih solarnih sistema, te na taj način omogućiti da takvi projekti postanu maksimalno dostupni i jednostavno izvodivi za što veći broj kupaca i investitora – kažu iz ove firme.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply