Počela izgradnja dovodnog tunela za HE Dabar – Investicija vrijedna 112 mil KM

Počela izgradnja dovodnog tunela za HE Dabar – Investicija vrijedna 112 mil KM

Hidroelektrana Dabar je istorijski projekat i najznačajnija investicija na području bivše Jugoslavije u posljednjih 30 godina, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je danas u Nevesinju ozvaničio početak izgradnje dovodnog tunela za ovu HE čija je vrijednost 112 mil KM.

Dodik je istakao da je odluka o izgradnji ove HE Dabra odluka ljudi iz Elektroprivrede Republike Srpske i Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) koji su odlučili da krenu u ovaj projekat koji je od velikog značaja ne samo za Hercegovinu već i za cijelu Republiku Srpsku.

– Ovaj projekat je spomenik generacija koje vode energetski sektor u Srpskoj i ponosan sam na ovakav menadžment – istakao je Dodik.

Direktor HET-a Gordan Mišeljić istakao je da će ovaj projekat biti finansiran iz vlastitih sredstava, a koncesija za izgradnju HE Dabar dodijeljena je privrednom društvu Hidroelektrana Dabar Trebinje koje je 100% u vlasništvu HET-a.

On je naglasio da će, zahvaljujući ovom projektu, sve opštine Istočne Hercegovine u svojim budžetima na godišnjim nivou imati novi priliv novcu, a samo Nevesinje će na godišnjem nivou imati dodatnih 1.250.000 KM, te da će biti otvorena nova radna mjesta.

Vrijednost ukupne investicije iznosi 352 mil KM, a koncesija za izgradnju ove HE dodijeljena je privrednom društvu Hidroelektrana Dabar Trebinje koje je 100% u vlasništvu ZP HE na Trebišnjici.

Za izgradnju HE Dabar i eksproprijaciju zemljišta do sada je investirano 32,8 mil KM.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply