Počela izgradnja hidroelektrane Vranduk – Završetak radova planiran za novembar 2019.

Počela izgradnja hidroelektrane Vranduk – Završetak radova planiran za novembar 2019.

U Vranduku, nedaleko od Zenice, u subotu, 30. jula, počela je izgradnja hidroelektrane čije je puštanje u rad planirano za kraj 2019. godine.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine potpisala je početkom godine ugovor s kompanijama Strabag i Končar – KET, vrijedan 112,3 mil KM.

U prvim mjesecima ove godine izvršeni su pripremni radovi, a u subotu su na teren izašle i mašine te je postavljena i tabla na kojoj su istaknute informacije o gradnji hidroelektrane jačine 20 MW.

Hidroelektrana Vranduk prva je u sistemu Elektroprivrede BiH od 1990. godine.

Izgradnja će omogućiti zapošljavanja domaće radne snage, posebno građevinske operative, dok period eksploatacije objekta osigurava otvaranje novih radnih mjesta i raspodjelu koncesionih, vodnih i drugih vrsta naknada, višemilionske prihode lokalnoj zajednici i Federaciji BiH.

Elektroprivreda BiH je s ciljem izgradnje HE Vranduk investirala 1,5 mil KM u realizaciju 34 infrastrukturna projekta u naseljima koja gravitiraju ovom proizvodnom objektu.

Pripremni radovi na izgradnji HE Vranduk počeli su 1. februara, a planirani završetak radova je 11. novembar 2019. godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply