Portugal četri dana koristio električnu energiju generisanu samo iz obnovljivih izvora

Portugal četri dana koristio električnu energiju generisanu samo iz obnovljivih izvora

Postavljen rekord generisanja električne energije samo obnovljivim izvorima u Portugalu (107 sati)

Svjetla u gradovima Portugala su bila upaljena četri dana u nizu, prošle sedmice, koristeći samo energiju iz obnovljivih izvora. Prema podatcima iz analize nacionalne energetske mreže, sva potrošnja električne energije je bila zadovoljena solarnom, vjetro i hidro energijom u nevjerovatnih 107 sati, od 6 sati i 45 minuta u Subotu 7 maja do 5 sati i 45 minuta sljedeće srijede.

Oliver Joy, zastupnik asocijacije Wind Europe trade, je rekao: “Vidimo da se ovaj trend širi kroz Evropu – prošle godine u Danskoj a sada u Portugalu. Iberijski poluotok je veoma bogat izvor obnovljivim izvorima i energijom vjetra, ne samo za tu regiju već za čitavu Evropu.”

James Watson, direktor SolarPower Europe, je rekao: “Ovo je značajno dostignuće za Evropsku državu, ali što danas djeluje nevjerovatno za par godina će biti obična stvar u Evropi. Proces prelaska na obnovljive izvore dobija momentum i rekordi kao ovaj će se postavljati i nadmašivati širom Evrope.”

U 2013 godini, Portugal je pola svoje električne energije dobijao iz zapaljivih goriva, 27 % iz nuklearne energije, 13 % iz hidro energije, 7,5% iz energije vjetra i 3 % iz solarne energije. Prošle godine miks proizvodnje električne energije se znatno izmjenio, udio energije iz vjetra je porastao na 22 %, dok ukupni udio obnovljivih izvora energije je bio 48 % (prema podatcima Potrugalske agencije za obnovljive izvore).

Dok su poticaj za korištenje obnoviljivih izvora energije bili EU-ovi ciljevi za 2020, programi potpore za dodavanje novih kapaciteta vjetroturbina su bili smanjeni u 2012 godini. Uprkos tome, Portugal je dodao novih 550 MW energije vjetra između 2013 i 2016 godine, te su industrijske grupe odlučile da teže što većem izvozu produkta proizvedenih na bazi čiste energije.

“Reformisano tržište električne energije i politička volja su osnova”, rekao je Joy. “Ali sa pravim pravnim osnovama, energija vjetra bi mogla pokriti četvrtinu potreba Evrope za energijom u sljedećih 15 godina.”

U 2015 godini, energija vjetra je pokrila 42 % potražnje energije u Danskoj, 20 % u Španiji, 13 % u Njemačkoj i 11 % u Velikoj Britaniji. Težnja ka čistoj energiji raste, te je samo pitanje vremena kada će ovakve vjesti postati svakodnevnica.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply