Poskupjela naknada za obnovljive izvore energije u RS

Poskupjela naknada za obnovljive izvore energije u RS

Potrošače električne energije u Republici Srpskoj neprijatno su iznenadili januarski računi za struju. Poskupjela je naknada za obnovljive izvore električne energije. Sa decembarskih 0,0025 KM uvećan je januarski račun na 0,0044 KM po kilovatu, odnosno za domaćinstava u prosjeku s jedne marke na 1,7 do 2 marke.

Distributivna preduzeća Elektroprivrede RS prebukirana su pozivima građana koji nisu obaviješteni o povećanju cijene. U Elektrokrajini su uputili na Regulatornu komisiju za energetiku RS.

Regulatorna komisija za energetiku RS odluku o novoj visini naknade za obnovljive izvore električne energije donijela je, piše na zvaničnoj stranici komisije, 25. novembra prošle godine.

U obrazloženju odluke opširno je objašnjeno da su ulazni parametri za određivanje nove visine naknade sredstva u iznosu većem od 19 miliona, koja su potrebna za isplatu premija za podsticaje planirane proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Na ovu odluku Regulatorne komisije za energetiku saglasnost je dala Vlada Republike Srpske. Nova cijena naknade obračunava se od 1. januara.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply