Potpisan sporazum o energetskoj efikasnosti vrijednosti 3,7 miliona eura

Potpisan sporazum o energetskoj efikasnosti vrijednosti 3,7 miliona eura

Ambasada Å vedske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas sporazum u vrijednosti od 3,7 miliona eura koji se odnosi na sufinansiranje u oblasti uštede energije u javnimobjektima. Bosna i Hercegovina jedna je država sa najmanjom energetskom efikasnošću u Evropi. Značajne uštede do 40% moguće je ostvariti efikasnijim korištenjem energije u javnim objektima. Projekat

Ambasada Å vedske i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) potpisali su danas sporazum u vrijednosti od 3,7 miliona eura koji se odnosi na sufinansiranje u oblasti uštede energije u javnimobjektima. Bosna i Hercegovina jedna je država sa najmanjom energetskom efikasnošću u Evropi. Značajne uštede do 40% moguće je ostvariti efikasnijim korištenjem energije u javnim objektima.

Projekat “Zeleni ekonomski razvoj” (Green Economic Development – GED) biće realizovan do 2017. godine u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Cilj projekta je poboljšanje ekonomske efikasnosti u zgradama javnog sektora i osnaživanje tehničkih i ekonomskih kapaciteta
profesionalnih službi. Dodatnih 45 projekata iz oblasti energetske efikasnosti koje sufinansiraju lokalni partneri doprinijeće stvaranju “zelenih poslova”.Partnerstvo sa Vladom Å vedske, je dio većeg programa podrške BiH koji iznosi oko 20 miliona eura godišnje tokom idućih sedam godina.

“Å vedska je opredijeljena da pruža podršku dugoročnom ekonomskom razvoju i zaštiti životne sredine u Bosni i Hercegovini. Sistemsko upravljanje energijom neće samo smanjitijavnu potrošnju, nego i zagađenje i emisiju štetnih gasova. Time će se
doprinijeti razvoju privrede otvaranjem “žzelenih” radnih mjesta”, izjavio je ambasador Å vedske Nj.E. Fredrik Schiller na ceremoniji potpisivanja sporazuma u Zgradi UN-a u Sarajevu.

Realizacijom GED projekta, stvoriće se svijest i spoznaja o važnosti energetske efikasnosti, ne samo u široj javnosti, nego i kod političara, što je od ključne važnosti za zemlju koja troši oko 20% svog BDP-a na energiju, što je tri puta više nego u drugim evropskim državama. Subvencionirane cijene energije, druge najniže u Evropi, ne podstiču investicije u mjere kojima bi se poboljšala energetska efikasnost.

“Kontribucija Vlade Å vedske će omogućiti stvaranje većeg programa sa značajnom podrškom vlada entiteta, neophodnog kako bi se preduzeo odlučan iskorak ka promociji energetske efikasnosti u BiH. GED projekat može osigurati značajan pomak naprijed u načinu kako se energetska efikasnost tretira na nivou lokalnih zajednica. U okviru velikog programa obnove nakon poplava koji provode UN agencije a finansira Evropska unija, sve zgrade se obnavljaju u skladu sa standardima energetske efikasnosti, sigurnosti djece i uklanjanju arhitektonskih barijera”, izjavio je Yuri Afanasiev, rezidentni koordinator UN-a u BiH.

Cilj GED projekta je uvođenje Informacionog sistema za upravljanje energijom (EMIS) u oko 5.000 javnihobjekata širom zemlje. Projekat će pomoći domaćim vlastima da stvore povoljno okruženje za finansiranje projekata energetske efikasnosti i pomoći Bosni i Hercegovini da ispuni obaveze u energetskomsektoru koje proizilaze iz međunarodnih sporazuma.

Ukupna vrijednost GED projekta, uključujući i finansijsku podršku Å vedske, iznosi 10,7 miliona eura. Projekat sufinansiraju UNDP, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, kantoni i opštine u BiH.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply