Potpisan ugovor o povećanje energetske učinkovitosti OŠ Domanovići

Potpisan ugovor o povećanje energetske učinkovitosti OŠ Domanovići

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, načelnik općine Čapljina Smiljan Vidić i voditeljica Regionalnog ureda UNDP-a za Hercegovinu Božene Kaltak potpisali su u četvrtak ugovor o obnovi Osnovne škole u mjestu Domanovići.

Radovi se odnose se na povećanje energetske učinkovitosti škole, a ukupna vrijednost projekta iznosi 290 500 KM, od kojih će Vlada HNK izdvojiti 200 000, a 90 500 KM osigurao je UNDP.

Predsjednik Vlade HNK-a Nevenko Herceg tom je prilikom podsjetio kako kantonalna Vlada, u okviru projekta “Zeleni ekonomski razvoj”, planira investirati ukupno 9 miliona maraka u projekte poboljšanja energetske učinkovitosti u javnim objektima širom HNK-a.

“Potpisivanjem ovog ugovora Vlada HNK-a još je jednom pokazala kako su obrazovanje i stvaranje uslova za obrazovanje u samom vrhu prioriteta našega rada. Izražavam spremnost Vlade da u partnerskom odnosu sa UNDP-jem nastavimo saradnju na realizaciji sličnih projekata kako bismo što više škola i drugih javnih ustanova adekvatno prilagodili potrebama naših građana, ali i ujedno bili maksimalno uključeni u poboljšanje energetske učinkovitosti, ali i očuvanja okoliša”, kazao je Herceg nakon potpisivanja sporazuma.

Svrha projekta “Zeleni ekonomski razvoj” jeste smanjenje izdvajanja budžetskih sredstava za potrošnju energije i vode, smanjenje emisije stakleničnih plinova, zapošljavanje domaće radne snage te podizanje svijesti o značenju energetske učinkovitosti u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vlade HNK-a.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply