Potpisan ugovor o rekonstrukciji elektrofilterskog postrojenja TE Ugljevik – Češki konzorcijum izvodi radove vrijedne 19 mil KM

Potpisan ugovor o rekonstrukciji elektrofilterskog postrojenja TE Ugljevik – Češki konzorcijum izvodi radove vrijedne 19 mil KM

Predstavnici Termoelektrane Ugljevik i čeških firmi Enven Engineering i Termochem, potpisali su danas ugovor za rekonstrukciju elektrofilterskog postrojenja, koji je od velikog značaja za zaštitu životne sredine.

Investicija je vrijedna 19 mil KM, a sredstva je obezbjedila ugljevička termoeletrana putem kredita.

– Dalji razvoj i investiranje ugljevičke termoelektrane nisu mogući bez usklađivanja zakonskih propisa sa Evropskom unijom. Ove obaveze su proistekle iz obaveza koje je Republika Srpska preuzela na osnovu međunarodnih dokumenata a koji se odnose na usvajanje standarda popisanih direktivama Evropske unije – rekao je generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović.

Elektroprivreda Republike Srpske uložila je u proteklih par godina značajna sredstva u revizatlizaciju i modernizaciju elektropostrojenja čime su povećali kapaciteti podsjetila je Branislava Milekić, zamjenica direktora EP RS.

I Vlada Republike Srpske odgovorno i savjesno iztršava obaveze koje se odnose na zaštitu životne sredine, rekao je i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Češke kompanije koje su izabrane na tenderu za izvođača radova imaju na sličnim poslovima 80 godina iskustva. Radovi počinju 1. aprila naredne godine, a biće završeni u roku od 90 dana, izjavio je Zoran Knežević direktor ovog konzorcijuma.

Rekonstrukcija elektrofiltera je preduslov za projekat odsumporavanja, vrijednog 100 mil EUR, koji će se realizovati u naredne tri godine.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply