Potpisan ugovor za pocetak gradnje prvog vjetroparka u BiH

Potpisan ugovor za pocetak gradnje prvog vjetroparka u BiH

Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji lokalne saobraćajnice L13 u naselju Podveležje u okviru realizacije Projekta izgradnje VE Podveležje 1, potpisan je u gradskoj Vijećnici Mostar. U ime Grada Mostara, kao investitora, ugovor je potpisao Ljubo Bešlić, gradonačelnik, a u ime izvođača radova Joint Venture: HP Investing d.o.o. Mostar i Amitea d.o.o. Mostar Hasan Pekušić, direktor HP Investinga.

Važan projekt

Gradonačelnik Bešlić je kazao kako se na ovaj projekt izgradnje vjetroparka čekalo osam godina te kako je ovo važan projekt za Mostar, ali i za razvoj cijele Hercegovine.

“Radi se o izgradnji prvog ovakvog vjetroparka u BiH, pa nam je osobito važno da je upravo Grad Mostar prvi nositelj tako važnog projekta. Želja nam je da grad Mostar i ova regija kroz ove projekte poboljša uvjete življenja, da se ljudi zaposle, jer jedino tako vidimo uspjeh održivosti razvoja”, kazao je Bešlić, dodajući kako održivog razvoja nema bez investicija, podrške viših nivoa vlasti i bez sinergije kako napraviti bolje uvjete življenja.

Što se tiče ugovora sa izvođačima, Bešlić je kazao kako oni imaju obvezu da izgrade prva dva i po kilometra puta u području Podveležja, kako bi se moglo pristupiti instaliranju stupova vjetroparka na tom području.

Potpisivanju ugovora nazočio je i predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić koji je kazao da je Vlada Federacije na neki način inzistirala da gradnja vjetroparka bude u Mostaru, budući da se Mostar nosi sa velikim problemima razvoja i nezaposlenosti.

“Svjedoci smo da postoji odsustvo investicija u gradu Mostaru i da ih moramo pokrenuti, barem što se tiče državnih institucija odnosno poduzeća, kaki bismo oživjeli privredne sektore u gradu. Vrijednost projekta je milion i 175 hiljada maraka, što nije velika investicija u odnosu na druge europske zemlje, ali je za naše prilike značajan projekt, deset mjeseci je okvirni rok trajanja radova, a realizacija radova kreće već na proljeće”, naglasio je premijer Novalić.

Pristupni putevi

Potpisan je i ugovor o izgradnji pristupnih putova, servisnih saobraćajnica i montažnih platoa za kranove – VE Podveležje.

Ugovor je u ime naručitelja potpisao generalni direktor JP EP BiH Bajazit Jašarević, a u ime izvođača radova, Konzorcija HP Investing d.o.o. Mostar, Amitea d.o.o. Mostar I i Izgradnja Tojaga d.o.o. Mostar, Hasan Pekušić direktor HP Investinga.

„Pored ovog puta, koji je izuzetno važan za građane Podveležja i Grada Mostara, potpisujemo i ugovor vrijedan 5 miliona i 252 hiljade maraka za izgradnju pristupnih putova i servisnih saobraćajnica unutar parka. Ovim putem vas želim obavijestiti da je u toku evaluacija ponuda za vjetroagregate i priprema objave tendera za izgradnju trafo stanice, na koju će biti ovaj vjetroprak priključen“, rekao je Jašarević.

“Nadam se da će projekt EP BiH ohrabriti investitore da se započne izgradnja i narednih vjetroparkova, u kojima leži budućnost u učešću obnovljive energije u ukupnoj energiji s kojom raspolažemo”, naveo je Jašarević.

Izvršni direktor za kapitalne investicije u EP BiH, Senad Salkić kazao je da se čeka dozvola KfW banke za otvaranje ponuda za raspisani tender za nabavku vjetroagregata.

„U ovom momentu znamo da imamo dvije formalno-pravno ispravne ponude, koje zadovoljavaju tehničke uslove, i to su ponude Siemensa i Enercona. U roku od 40 do 50 dana očekuje se i otvaranje ponuda po tenderu za izgradnju trafostanice na vjetroparku Podveležje“, kazao je Salkić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply