Povećanje emisije na globalnom nivou

Povećanje emisije na globalnom nivou

Globalne emisije ugljičnog dioksida (CO2) su u 2010. godini iznosile 33 milijarde tona, što u odnosu na 1990. dodinu predstavlja porast od 45 posto. Do ovog povećanja CO2emisija došlo je unatoč smanjenju emisija u zemljama koje su ratificirale Protokol iz Kyota i u onih koje nisu u istom periodu. Povećanje energetske efikasnosti, nuklearna energija i rastući doprinos

Globalne emisije ugljičnog dioksida (CO2) su u 2010. godini iznosile 33 milijarde tona, što u odnosu na 1990. dodinu predstavlja porast od 45 posto.

Do ovog povećanja CO2emisija došlo je unatoč smanjenju emisija u zemljama koje su ratificirale Protokol iz Kyota i u onih koje nisu u istom periodu.

Povećanje energetske efikasnosti, nuklearna energija i rastući doprinos obnovljivih izvora energije ne kompenziraju globalno povećanje potražnje za električnom energijom i transportom, najviše u zemljama u razvoju.

Ove rezultate objavili su,u srijedu, JRC Institut za zaštitu okoliša i održivog razvoja (IES) i PBL Nizozemska agencija za okoliš, u sklopu izvještaja “Dugoročni trend globalnih CO2 emisija”.

Dokument je zasnovan na najnovijim rezultatima iz baze podataka za Globalna istraživanja atmosferskih emisija (Edgar) i najaktuelnijim statističkim podacima o korištenju energije .

Zemlje potpisnice Kyoto protokola zadovoljiti će cilj do 2012. godine

Zemlje potpisnice Kyoto protokola i SAD su, u poređenju sa 1990. godinom, u 2010. Godini emitovale oko 7,5 posto manje CO2 . Zajedno će vjerojatno zadovoljiti ciljeve Kyoto protokola -5,2 posto smanjenja emisija stakleničkih plinova do 2012. godine. Treba naglasiti da zemlje potpisnice pokazuju različite trendove u smanjenju CO2 emisija.

Prema podacima iz ivještaja u perioduimplementacije Kyoto protokola zemlje potpisnice su naporno radile na promijeni energetskih izvora. Između 1990. i 2010. godine smanjile su ovisnost o korištenju uglja i nafti i okrenule se korištenju prirodnog plina, nuklearne i obnovljive energije.

Osim toga, različitim mjerama kao što su izolacija zgrada, energetski efikasnih uređaja i efikasnija potrošnja goriva zemlje potpisnice ostvarile su značajne uštede ukupne potrošnje energije.

Rekordno rast između 2009. i 2010. godine

Nastavak rasta u zemljama u razvoju i privredama u nastajanju zajedno saekonomskim oporavkom industrijskih zemalja su glavni uzročnici rekordnog rasta globalnih CO2 emisija  za 5,8 posto u periodu od 2009. do 2010 godine.

Ovom značajnom porastu CO2 emisija u velikoj mjeri doprinijele su velike svjetske sile kao što su Kina, SAD, Indija i EU-27. sila doprinijele su Emisije CO2 u EU-27 su i dalje niže u nego što su bile prije krize – 4,0 milijarde tona u 2010. godini u odnosu na 4,2 milijarde tona u 2007. godini.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply