Prednost kvalitetnih prozora

Prednost kvalitetnih prozora

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti ENERGIS u saradnji sa jednim od najznačajnijih proizvođača PVC i ALU stolarije u BiH i regionu FTM doo Novi Travnik, će u narednom period objavljivati dijelove “žVodiča za kupovinu i postavljanje prozora” koji će posjetiocima portala Energis.ba dati bolji uvid u značaj kvalitetnih prozora,

Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti ENERGIS u saradnji sa jednim od najznačajnijih proizvođača PVC i ALU stolarije u BiH i regionu FTM doo Novi Travnik, će u narednom period objavljivati dijelove “žVodiča za kupovinu i postavljanje prozora” koji će posjetiocima portala Energis.ba dati bolji uvid u značaj kvalitetnih prozora, uštede koje mogu biti ostvarene novim prozorima te bitne karakteristike na koje kupac treba obratiti pažnju prilikom kupovine ili zamjene prozora.

Tehnologija prozora visokih performansi može biti impresivna, ali prednosti su jednako uvjerljive. Pogodnosti ovakvih prozora su znatno šire nego što se inicijalno misli.

Å tednja u troškovima grijanja

Prvo i najvažnije, high-performance prozori su energetski efikasniji. Oni nude neposredne uštede na troškovima grijanja kuće. Ovisno o dizajnu kuće i postojeće razine efikasnosti u ostatku zgrade, prebacivanje na high-performance prozora treba proizvesti 9-18 posto smanjenja troškova grijanja prostora (Sl. 40).

some_text

Å tednja u troškovima hlađenja

Zabrinutost zbog energetske efikasnosti nije ograničena samo na sezonu grijanja. U mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine, zbog ljetnjih temperature neophodno je hlađenje prostora. Prozori visokih performansi rade jednako dobro na čuvanju ohlađenog zraka u ljetnim mjesecima. Isti low-e premaz koji drži toplotu unutar kuće zimi, spriječava neželjenu toplinu u ljetnim mjesecima. Time se smanjuje potreba za klima uređajima.

Istraživanja su pokazala da, za većinu Bosne i Hercegovine, potrebno je odabrati prozore na temelju ER broja. Iznimke ovom pravilu je nekoliko mjesta gdje klimatizacijski troškovi su visoki u odnosu na iznos potrošen na grijanje prostora. U ovih nekoliko slučajeva, razmislite o zapadnim prozorima s nižim dobicima sunčeve topline.

Više vlažnosti bez kondenzacije

Tokom zime, vanjski zrak je vrlo suh i može znatno smanjiti relativnu vlažnost (RH) unutar prostora. To pak može dovesti do dosadnih statičnih strujnih udara (elektricitet) prilikom dodirivanja vrata ili prekidača za svjetlo, kao i suha grla i drugih iritacija.

Ako pokušate nadoknaditi ovlaživanje zraka, postoji rizik od formiranja kondenzacije na prozorima. To smanjuje vidljivost i može dovesti do pogoršanja okvirnih komponenti i pojave plijesni.

Prozori visokih performansi mogu promijeniti sve to. Viša temperatura unutar stakala i poboljšani toplinski rub od stojnika i okvirnih komponenti omogućuju znatno veće Rh razine unutar prostora (Sl. 41). To može smanjiti ako ne i eliminirati problem povezane s lošim prozorima. Budući da više razine vlage su moguće s boljim prozorima, to znači smanjenje statičkih šokova, poboljšanje zdravlja i zdravije biljke. Slika. 41 pokazuje relativnu vlagu na kojoj kondenzacija će početi da se formira u središtu stakla s različitim vrstama stakla. Međutim, kondenzacija obično će se formirati na rubu stakla na nižoj relativnoj vlažnosti.

some_text

Manji prijenos zvuka

Plin koji ispunjava high-performance prozore, smanjuje vodljivih i gubitak topline, također smanjuje prijenos zvuka izvana prema unutrašnjosti. Veći broj stakala znači bolju apsorpciju zvuka.

Više dnevne svjetlosti

Pojava prozora visokih performansi dopuštaju veća ostakljena područja koja će biti ugrađena u kući. To ne samo da poboljšava energetsku efikasnost i poboljšava pogled, također omogućuje više svjetlosti, što može dovesti do smanjenja korištenja električne rasvjete.

Možete uštediti dvaput kada se prirodno svjetlo: prvo, ćete uštediti na električnoj energiji za rasvjetu, drugo, jer konvencionalna sijalica koristi samo 15 posto svoje energije za rasvjetu I  rasipa drugi 85 posto kao toplinu, što povećava potrebu za hlađenje ljeti. To je posebno slučaj u većim zgradama.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply