Predstavljamo podvodno eko “selo” budućnosti

Predstavljamo podvodno eko “selo” budućnosti

Belgijski arhitekt Vincent Callebaut predstavio je ambiciozni plan niza podvodnih eko-sela u kojima bi živjele desetine hiljadastanovnika. Njegov projekt Aequorea prikazuje samoodržive, spiralne morske nebodere prekrivene šumama mangrova, koji se pružaju do dna okeana.

Svaki morski neboder biti će konstruiran od reciklirane plastike koja pluta po Tihom oceanu. Pored stambenog prostora, u Aequorei će se nalaziti i naučno-istraživački laboratoriji, uredi, hoteli, sportski tereni i farme.

imff.ashx

Zgrade od čak 250 katova prostirati će se do dubine od 1.000 metara, a za piće će se koristiti desalinizirana voda. Mikroalge bi trebale razgrađivati organski otpad, a svjetlo bi se dobivalo bioluminiscencijom.

Callebaut se već ranije proslavio svojim ekscentričnim projektima koje ukazuju na moguće buduće smjerove razvoja arhitekture. Tako je nedavno dizajnirao zgradu koja sliči na krila leptira ili vilin-konjica. Planirano je da ta zgrada bude izgrađena na Roosevelt Islandu u New Yorku i očekuje se da će pokrenuti revoluciju u proizvodnji hrane u gradovima.

imqereqeqr.ashx

Callebaut je predstavio i plan samoodrživog plutajućeg grada nalik na lotusov cvijet koji bi trebao riješiti problem rasta nivoa svjetskih mora. Zgrade vilin-konjici njegov su odgovor na porast broja stanovnika.

“Broj stanovnika gradova porasti će od 2009. do 2025. sa 3.1 milijarde na 5.5 milijardi ljudi. Ekološki grad nastoji reintegrirati poljoprivredu kroz obnovu prirodnih resursa i biorazgradivi otpad”, kaže Callebaut.

imsssd.ashx

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply