Predstavljen svjetski atlas vjetra i solara

Predstavljen svjetski atlas vjetra i solara

International Renewable Energy Agency (IRENA) i German Aerospace Center (DLR) su prošle sedmice objavili novi online atlas sa podacima potencijala energije vjetra i sunca. Kada bude dovršen atlas će biti dostupan besplatno, a ciljana publika su mu investitori koji traže potencijalne lokacije. IRENA je predstavila projekat na 3. sastanku Ministara za zelenu energiju u Londonu krajem aprila. Ovaj

International Renewable Energy Agency (IRENA) i German Aerospace Center (DLR) su prošle sedmice objavili novi online atlas sa podacima potencijala energije vjetra i sunca.

Kada bude dovršen atlas će biti dostupan besplatno, a ciljana publika su mu investitori koji traže potencijalne lokacije. IRENA je predstavila projekat na 3. sastanku Ministara za zelenu energiju u Londonu krajem aprila. Ovaj atlas će spojiti sve postojeće baze podataka kako bi napravila svjetski atlas koji bi se mogao koristiti iz jednog izvora.

IRENA nije objavila datum dovršetka projekta, ali se zna da će više zemalja dati podatke i da će cijela platforma biti otvorena za javnost. Na svojoj web stranici je Njemački DLR pak objavio da će se na platformi koristiti i podaci sa satelita. Kada se usporede njihove izjave za javnost čini se kao da DLR tvrdi da je atlas praktički spreman i da će samo biti konstantno nadograđivan s vremenom, dok IRENA više govori o atlasu u budućem vremenu.

Web stranica na kojoj se nalazi atlas: http://www.irena.org/atlas

 

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply