Predstavljena Studija energetske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona

Predstavljena Studija energetske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona

Danas je u prostorijama Kantonalne privredne komore u Tuzli promovisana Studija energetske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona. Studija je urađena na osnovu analize podataka prikupljnih od ukupno 378 javnih objekata na području našeg kantona. Ovim činom završena je jedna faza Sporazuma koji su u septembru 2013.godine potpisali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i UNDP, a čija

Danas je u prostorijama Kantonalne privredne komore u Tuzli promovisana Studija energetske efikasnosti javnih objekata Tuzlanskog kantona. Studija je urađena na osnovu analize podataka prikupljnih od ukupno 378 javnih objekata na području našeg kantona.

Ovim činom završena je jedna faza Sporazuma koji su u septembru 2013.godine potpisali Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice i UNDP, a čija je ukupna vrijednost 312.000 KM.

Studija na detaljan način prikazuje trenutno stanje i potrošnju ovih objekata s aspekta energetske efikasnosti, te količinu i smjer budućeg ulaganja kako bi se ovi objekti učinili ekološki prihvatljivim. Kako je istaknuto tokom prezentacije, implementacijom ove studije objekti bi zadovoljili zahtjeve i mogli bi bili smješteni u energetski prihvatljivu “žC” klasu, za razliku od trenutne “žE” klase koja podrazumijava rastrošne objekte.

“Realizacija ovog projekta za konačni cilj, ima smanjenje stakleničkih plinova i plinova koji izazivaju kisele kiše, smanjenje izdataka za energiju koji se plaćaju iz Budžet TK, a otvaraju se i mogućnosti novih zaposlenja”, istakao je ovom prilikom ministar prostornog uređenja i zaštite okolice Zvjezdan Karadžin.

Nakon promocije Studija je uručena prisutnim predstavnicima ministarstava i općina Tuzlanskog kantona.

Ono što je još značajno istaći da ni državni ni entitetski nivoi nisu poduzeli značajne korake za razvijanje programa i strategija koje su tražene potpisanim sporazumima i ugovorima. S tim u vezi današnja prezentacija je pokazatelj da je Tuzlanski kanton lider na polju energetske efikasnosti u Federaciji BiH, a ova Studija će poslužiti kao dobar osnov za dalje aktivnosti u ovom pravcu.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply