Prijedorska Toplana počela proizvodnju struje iz obnovljivih izvora – Mjesečni prihod 40.000 KM

Prijedorska Toplana počela proizvodnju struje iz obnovljivih izvora – Mjesečni prihod 40.000 KM

Prijedorska Toplana počela je da proizvodi struju iz obnovljivih izvora energije, što će ovom javnom preduzeću donositi mjesečni prihod od oko 40.000 KM. Direktor preduzeća Ljiljana Despotović rekla je da je puštanju kogenerativnog postrojenja za proizvodnju i toplotne i električne energije prethodilo dobijanje niza dozvola, saglasnosti, sertifikata i rješenja o odobrenju podsticaja.

– Potom je Toplana Prijedor potpisala ugovor sa Elektroprivredom RS koja je u funkciji operatera sistema podsticaja o proizvodnji električne energije i pravu na podsticaj. Pravo na podsticaj je 0,2413 KM po kilovatčasu proizvedene struje – rekla je Despotović novinarima u Prijedoru.

Ona je navela da je zajedno s početkom proizvodnje struje pojačana i proizvodnja toplotne energije za 500 kilovatčasova, a da je predviđena proizvodnja struje na godišnjem nivou 1.980.000 kilovatčasova.

– To Toplani mjesečno donosi prihod od oko 40.000 KM i time ćemo popraviti svoju finansijsku situaciju – dodala je Despotović.

Prema njenim riječima, struja proizvedena u prijedorskoj Toplani isporučuje se banjalučkoj Elektrokrajini.

– Sada imamo u funkciji dva kotla po 10 megavata za proizvodnju isključivo toplotne energije i jedno kogenerativno postrojenje koje proizvodi 250 kilovata struje i 500 kilovata toplotne energije – pojasnila je Despotović.

– Toplana svakog mjeseca očitava proizvodnju struje do 8. u mjesecu i ispostavlja fakturu Elektrokrajini, a računi za podsticaje se, kao i ostali računi, plaćaju do 25. u mjesecu za prethodni mjesec. Kogenerativno postrojenje radi svih 12 mjeseci i taj višak toplotne energije Toplana će ponuditi većim potrošačima radi zagrijavanje vode.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply