Primjena mjera energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora RS-a

Primjena mjera energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora RS-a

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) Sezin Sinanoglu potpisale su Memorandum o razumijevanju UNDP-a i resornog ministarstva. Cilj ovog dokumenta jeste uspostavljanje saradnje između Projekta „Energetska efikasnost u BiH“, koji u RS-u

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih nacija u BiH i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) Sezin Sinanoglu potpisale su Memorandum o razumijevanju UNDP-a i resornog ministarstva.

Cilj ovog dokumenta jeste uspostavljanje saradnje između Projekta „Energetska efikasnost u BiH“, koji u RS-u implementira spomenuto ministarstvo i UNDP Projekta za energetsku efikasnost „Zeleni ekonomski razvoj“, čijom implementacijom će se primijeniti mjere energetske efikasnosti u zgradama javnog sektora u RS.

Ministarstavo i UNDP implementiraju projekte koje imaju govoto indentičan cilj i način realizacije, a to je podizanje energetske efikasnosti javnih zgrada iz oblasti prosvjete i zdravstva, saopćeno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Predviđeno je, također, da se za svaki pojedinačni projekt definišu mjere energetske efikasnosti koje će se provesti, a investiranje za svaki objekt će se obaviti po principu paralenog finansiranja, s tim da će procedure nabavke i zaključivanja ugovora svaka od potpisnica voditi potpuno nezavisno.

Sezin Sinanoglu je rekla da će sinergija UNDP-a i Svjetske banke na podizanju energetske efikasnosti značiti više sredstava za realizaciju projekta, a da se istovremeno šalje snažnija poruka lokalnim zajednicama o važnosti ovih mjera koje donose direktne uštede budžetima.

Projekt „Energetska efikasnost u BiH“ finansira se kreditnim sredstvima Svjetske banke – Međunarodne asocijacije za razvoj (IDA).

Vrijednost Projekta za RS iznosi 12,8 miliona dolara (USD), a planirano je podizanje energetske efikasnosti obnovom oko 30 objekata.

Implementacija projekta je već započela, a u prvom krugu odabrano je 11 objekata, tri iz oblasti zdravstva i osam iz oblasti prosvjete i kulture.

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj“ , koji administrira UNDP , finansira se bespovratnim sredstvima vlade Kraljevine Švedske – Švedske razvojne agencije (SIDA) od 4.000.000 eura.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply