Privodi se kraju utopljavanje 15 škola i domova zdravlja u FBiH

Privodi se kraju utopljavanje 15 škola i domova zdravlja u FBiH

Postavljanjem termofasada, zamjenom prozora, utopljavanjem krovova i poboljšanjem grijanja, do kraja godine biće poboljšani uslovi boravka u 15 škola i zdravstvenih ustanova u FBiH, ali i stvoreni uslovi za uštedu energije, a time i novca.

Sve ovo provodi se kroz projekat energetske efikasnosti (BEEP) Svjetske banke, koja je dala kredit od 32 mil USD za cijelu BiH.

Mustafa Čopelj, voditelj projekta za FBiH, kazao je da su od 23 škole, doma zdravlja i bolnice planirani za ovu godinu završeni radovi na tri bolnice kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, što je nosilo milionska sredstva, a da su u toku radovi na još 15 objekata, dok okončanje preostalih pet očekuju iduće godine.

Uključeni u projekat ističu da se provedbom mjera poput postavljanja fasada, zamjene prozora i prelaska na grijanje biomasom postiže veći komfor u objektima, ušteda energije i novca te se štiti okoliš, a važno je i za proces pridruživanja EU. Dodaju da se uloženi novac vraća u periodu do osam godina.

Jedna od škola u koju će biti uloženo najviše novca, oko 940.000 KM, je Srednja škola Konjic, gdje su nedavno počeli radovi na fasadi, zamjeni prozora, utopljavanju krova koji je prokišnjavao niz godina, te ugradnji dva nova kotla na pelet. Obilaskom ove škole rečeno nam je da će se za jednu sezonu vratiti sredstva kroz mjeru koja se provodi u kotlovnici.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply