Program YourJob BiH objavljuje konkurs za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog preduzeća

Program YourJob BiH objavljuje konkurs za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog preduzeća kroz Javni poziv mladima od 18 do 30 godina

Caritas Bosne i Hercegovine, zajedno s Caritasom biskupije Banja Luka i Caritasom biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, poziva mlade od 18 do 30 godina na sudjelovanje u konkursu za financiranje pokretanja privatnog biznisa ili socijalnog preduzeća u okviru programa YourJob.

O programu

Caritas Bosne i Hercegovine, u saradnji s Caritasom Austrije, uz financijsku potporu Austrijske razvojne agencije pokrenuo je regionalni program za povećanje zapošljivosti mladih pod nazivom YourJob – Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans. Cilj programa je dati mladim ljudima priliku u kreiranju svoje budućnosti, razviti svoje vještine i sposobnosti kroz pristup profesionalnoj orijentaciji, prvom radnom iskustvu, te kroz mogućnosti za pokretanje vlastitog preduzeća.

Cilj konkursa: Podsticaj preduzetništvu i samozapošljavanju mladih sa područja Mostara, Čapljine i Banja Luke kroz financiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog preduzeća.

Uslovi sudjelovanja:

– Pravo sudjelovanja imaju sve mlade nezaposlene osobe od 18 do 30 godina s područja Mostara, Čapljine i Banja Luke.

– Financijska potpora (grant) za pokretanje vlastitog biznisa ili socijalnog preduzeća iznosi do 10.000 KM.

– Rok za prijavu  je 10. 02. 2020. godine.

Način prijave sudjelovanja:

– Sve zainteresirane osobe mogu dobiti prijavni obrazac za konkurs u savjetovalištima za zapošljavanje mladih u Banja Luci i Mostaru.

– Uz popunjen prijavni obrazac potrebno je dostaviti motivacijsko pismo s kratkim pojašnjenjem poslovne ideje (najviše 2 stranice) i CV.

– Dokumentaciju treba dostaviti lično do 10. 02. 2020. godine na slijedeće adrese:

Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih Banja Luka
Caritas biskupije Banja Luka, Kralja Petra I. Karađorđevića 125, 51000 Banja Luka
Tel. / Fax: +387 51 312 149, Tel. / Fax: +387 51 300 890
Dajana Umićević, savjetnica za zapošljavanje mladih
E-mail: dajana.umicevic@caritas-banjaluka.ba

Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih Mostar
Caritas biskupija Mostar-Duvno i Trebinje-Mrkan, Zagrebačka 8 (SPES), 88000 Mostar
Tel. +387 36 328 916 , Tel./ Fax. +387 36 328 917
Anita Kožul, savjetnica za zapošljavanje mladih
E-mail: anita@caritas-mostar.ba

Potencijalni kandidati će biti pozvani na razgovor u Caritasovo savjetovalište za zapošljavanje mladih u Banja Luci ili Mostaru.

Kalendar aktivnosti

– Stručno povjerenstvo će objaviti rezultate do 01. 03. 2020. godine.

– Odabrani kandidati su obavezni sudjelovati u obuci za izradu i pisanje poslovnog/biznis plana.

– Boot Camp – Obuka/trening za dizajniranje i formuliranje poslovnih ideja će se održati u periodu od 15. do 30. 03. 2020. god. Tokom obuke zainteresirani mladi preduzetnici će dobiti osnovnu obuku i praktičnu potporu u izradi poslovnog plana.

– Rok za podnošenje finalnog poslovnog/biznis plana do 15. 06. 2020. god.

– Finalni odabir kandidata čije će poslovne ideje biti financirane planiran je do 15. 07. 2020. god.

– Potpisivanje ugovora planirano je do 15. 09. 2020. god.

– Isplata novčanih sredstava očekivana je u periodu od 01.09.2020. do 31.03.2021. god.

Za sva dodatna pitanja se možete obratiti i putem e-maila yourjob.bih@caritas.ba i u Caritasovim savjetovalištima za zapošljavanje mladih u Banja Luci i Mostaru.

Tokom januara 2020. god. će biti održane Informativne sesije na kojima će biti pojašnjeni svi detalji konkursa. Termine i mjesta održavanja infosesija biti će objavljena na www.caritas.ba, na Facebook profilu (YourJobBiH) i Instagramu (yourjobbih).

 

Ova objava je dio projekta “Jačanje Održive i Ekološki Prihvatljive Poduzetničke Kulture Mladih u Kantonu Sarajevo” koji Udruženje – Centar za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti (Energis) implementira uz podršku Centra za razvoj i podršku (CRP) u okivru projekta GEAR – Green Economy for Advanced Region / GEAR – Zelena ekonomija za razvoj regiona, finansiranog od strane Evropske unije.

Sadržaj ovog dokumenta isključiva je odgovornost Energis-a i ni na koji način se ne može smatrati da odražava stavove Evropske unije i Centra za razvoj i podršku

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu