Prosvjedi zaustavili još jednu brazilsku hidroelektranu

Prosvjedi zaustavili još jednu brazilsku hidroelektranu

Prekinuti su radovi na HE São Manuel snage 700 MW

Američki portal ‘HydroWorld.com’ je izvijestio da su zbog prosvjeda indijanskog plemena Munduruku zaustavljeni radovi na projektu HE São Manoel.

Riječ je o hidroelektrani snage 700 MW koju na rijeci Teles Pires na zapadu brazilske savezne države Mato Grosso gradi brazilska hidroenergetska firma Terra Nova. Rječ je o firmi  čiji su jednaki vlasnici EDP Energias do Brasil, brazilska podružnica portugalske elektroenergetske firme EDP, brazilska elektroenergetska firma Furnas i CWE Investment, podružnica kineske hidroenergetske firme China Three Gorges, operatora najveće hidroelektrane na svijetu, HE Tri doline u Kini.

Firma je na natječaju koji je održan još 2014. dobila koncesiju za gradnju elektrane i upravljanje postrojenjem u narednih 30 godina.

Radovi na dovršetku gradnje povjereni su brazilskoj građevinskoj firmi Cesbe, nakon što se iz njih povukao konzorcij firmi UTC i Constran. Projekt je vrijedan 490 mil. dolara i trebao je biti dovršen do kraja 2017. godine, no to sada dolazi u pitanje.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu