Prva elektrana na otpad u Latinskoj Americi

Prva elektrana na otpad u Latinskoj Americi

Enrgija iz otpada za pogon podzemne željeznice

Firma Proactiva Medio Ambiente Mexico S.A. de CV, podružnica francuske firme Veolia sa središtem u Parizu, potpisala je tridesetogodišnji ugovor o projektiranju, izgradnji i upravljanju prve elektrane na otpada u Latinskoj Americi, nakon što je pobijedila na javnom natječaju vlade Mexico City.

Trenutno se u Mexico City dvije trećine otpada odlaže na odlagališta, a svaki dan se stvara novih 13000 t otpada koji bi, ako se te količine ne obrade, pokrio gradski središnji trg, Plancha Zocalo, do dubine od jednog metra. Elektrana će godišnje obrađivati oko 1,6 miliona t komunalnog otpada, jednu trećinu komunalnog otpada dnevno, što će joj omogućiti da godišnje proizvede 965.000 MWh električne energije za korištenje podzemne željeznice u Mexico City.

Novo rješenje će pružiti učinkovitu ‘zelenu’ energiju 10 miliona stanovnika Mexico City. Početak izgradnje se očekuje ove godine i trajao bi tri godine, a početak rada elektrane se planira u 2020. godini. Upravljanje i održavanje ovog objekta u razdoblju od 30 godina će firmi Veolia generirati ukupni prihod od 886 miliona eura, objavio je Investor ideas.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply