Prva inteligentna poslovna zgrada u BiH – Kako je banjalučka firma Telemax izgradila objekat kojim upravlja softver

Prva inteligentna poslovna zgrada u BiH – Kako je banjalučka firma Telemax izgradila objekat kojim upravlja softver

Iako Bosna i Hercegovina ne može da se pohvali bogatom "pametnom" infrastrukturom, pojedini primjeri pokazuju da u tome možemo parirati i tehnološki naprednijim zemljama. Banjaluka je dobila prvu inteligentnu poslovnu zgradu još prije tri godine. Firma Telemax d.o.o, koja se bavi projektovanjem i izvođenjem optičkih mreža i savremenih elektroinstalacija, izgradila je poslovni centar u Ulici Kralja Petra II i tako napravila prvu pametnu zgradu u Banjaluci kojom upravlja softver.

Direktorica i vlasnica firme Arijana Maksimčuk kaže za portal eKapija da je to čak i prva takva zgrada u BiH.

– To je potvrdila i firma koja nam je isporučila inteligentni softver za upravljanje instalacijama. I nije samo takav softver prvi put ugrađen, ima još dosta materijala na zgradi koje smo prvi put uvezli i ugradili. Poslovni centar je useljen 11. novembra 2013. godine, a izgradnja je trajala nepune dvije godine. Plac smo, doduše, kupili 2005. godine, ali smo čak 6 godina čekali da Grad usvoji Regulacioni plan Nova Varoš – kaže Maksimčuk.

A evo i koje su sve karakteristike poslovnog centra firme Telemax kao “pametog” objekta. Softverom kompanije Schneider Electric koji povezuje mašinske i elektroinstalacije, upravlja se sa jednog mjesta i to preko glavnog tastera, a moguće je i putem mobilnog telefona.

– Brojne su mogućnosti u kombinovanju i programiranju svih parametara povezanih instalacija. Osim toga, u unutrašnjosti zgrade ima jako puno svjetla, dobra je iskorišćenost prostora, a u opremanju enterijera su korišćeni svijetli i luksuzni materijali, što nam omogućava da radimo u izuzetno prijatnom prostoru – dodaje naša sagovornica.

Sve materijale i opremu su samostalno birali, a Arijana Maksimčuk je ponosna na činjenicu da su mnogo toga uvezli i instalirali prvi put.

– Ugrađena je vrlo zahtjevna ventilisana fasada sa troslojnim niskoemisionim staklom, Schueco bravarijom i prvi put lijepljenim Swiss Pearl fasadnim pločama, a ne ankerisanim, kao i mnogo drugih detalja koje objekat čine jedinstvenim na ovom tržištu. Materijali koje smo ugradili u ventilisanu fasadu su i najskuplji dio investicije i najviše doprinose energetskoj efikasnosti cijelog objekta.

Dodaje da su u kancelarijama prvi put ugrađeni izliveni podovi visokog sjaja njemačkog proizvođača BASF, na stepeništu je čuveni kamen iz italijanske fabrike Quarella, dok su Sony i Samsung proizvođači IP kamera. Grijanje, hlađenje i ventilacija objekta su urađeni po sistemu toplotnih pumpi voda-vazduh.

Kako se zgrada nalazi na tlu sa izraženim podzemnim vodama, izgradnja garaža i podrumskog dijela je bio zahtjevan građevinski poduhvat, kaže Maksimčuk.

– To smo regulisali duplom vodootpornom izolacijom i upotrebom specijalnih diletacionih traka kojima smo povezivali ploče od vodonepropusnog betona. Zona Nove Varoši je poznata u katastarskoj evidenciji kao “bare” i svi objekti u toj zoni grada imaju problem sa podzemnim vodama u podrumima. Mi smo to riješili novom tehnologijom i evo preživjeli veliku poplavu prije dvije godine.

Velike uštede

Kompletan objekat je niskoenergetski, ističe direktorica Telemaxa, što se posebno odražava na režijske troškove. Kaže da se opravdanost njihove odluke da grade energetski efikasan objekat vrlo jednostavno može prikazati u brojkama.

– Upoznaću vas sa jednim podatkom koji sve govori. Za objekat u kome radi 100 ljudi, plaćamo struju od 1.500 do 1.800 KM mjesečno. Koristimo LED rasvjetu, mašinske instalacije koriste vodu i zrak, tj. resurse koje imamo, i time štedimo bespotrebno rasipanje energije.

Naša sagovornica kaže da su imali priliku da se u to uvjere upoređivanjem troškova.

– Jedne sedmice smo morali koristiti priključak na centralno gradsko grijanje, te smo za tih 7 dana grijanje platili tri puta više nego što inače plaćamo mjesečno, što znači da bismo korišćenjem usluga Toplane, imali mnogo veće troškove, a ne bismo imali hlađenje i sve uštede koje pravimo na objektu.

Objekat kao savremeni showroom

Budući da se Telemax bavi projektovanjem i izvođenjem optičkih mreža, pa tako i inteligentnih instalacija, Arijana Maksimčuk ističe da im je bila želja da kroz izgradnju ovakvog poslovnog centra pokažu znanje iz oblasti kojom se bave.

– Ujedno smo željeli da se iskažemo kao napredni i moderni investitori, da pomjerimo granice u građevinarstvu. Naš poslovni centar je i savremeni showroom u kojem budućim investitorima možemo pokazati kako izgledaju najsavremeniji trendovi u upravljanju inteligentnim instalacijama, posljednje verzije LED rasvjete, najnovijih sistema za video nadzor i kontrolu pristupa, posljednja verzija staklenih razvodnih ormara i savremenih utičnica, hlađenje i grijanje i dimabilnost rasvjete u kancelariji, i sve to povezano i kontrolisano sa jednog mjesta.

U nabavci materijala i opreme Telemax je sarađivao sa značajnim svjetskim kompanijama, dok su radove izvodile domaće firme i to Niskogradnja Laktaši, Maxmara Banjaluka, Delta MD Banjaluka, Tenzo i InterDom Banjaluka, kao i sam Telemax.

Direktorica firme kaže da nije nimalo lak posao izgraditi jedan takav objekat. Prilikom nabavke materijala obilazili su i sajmove, kako bi napravili pravi izbor, naročito u biranju podova. Osim toga, posjećivali su neke poslovne “pametne” objekte u Beogradu i Zagrebu kako bi se upoznali sa njihovim rješenjima.

– Ali i mi smo dobili dosta lijepih komentara za naša rješenja i enterijer zgrade, i definitivno smo postigli sklad koji je neophodan za prijatnu atmosferu i zadovoljne radnike. U takvim uslovima i mi kao vlasnici uživamo, i sa više elana radimo.

Zadovoljstvo koje nema cijenu

Ne krije da je u takav objekat trebalo uložiti i dosta novca. Ali, kako kaže, oni nisu imali cilj da štede novac, već da ga ulože i postignu određene rezultate. Pojedine trškove su smanjili zahvaljujući iskusnom pregovaranju sa stranim kompanijama.

– Mnogo materijla smo ugradili prvi put, tako da je nekim fabrikama bio cilj da uđu na tržište BiH, a nama da dobijemo dobru cijenu. I u tome smo uspjeli. Naravno, sve se to isplati, ako osim novca imate i hrabrosti. To krajnje zadovoljstvo za mene je mnogo veće nego da imate pare na računu, a živite u nekim trećerazrednim prostorima – navodi direktorica Telemaxa.

Sadržaj centra

Telemax poslovni centar prostire se na površini od 1.625 m2, a strukturu zgrade čine podrum, prizemlje sa galerijom, tri sprata i povučena etaža. Osim kancelarija na spratovima, u prizemlju i galeriji objekta projektovan je izložbeno-prodajni poslovni prostor (showroom) i direktno je povezan sa Ulicom Kralja Petra II.

Poslovni centar raspolaže mini kafeterijom i salom za prezentacije na galeriji, a na krovu se nalazi vidikovac gdje se organizuju korpororativne zabave i kokteli. Prostorije Telemaxa su u prizemlju, galeriji i na prvom spratu, dok su na drugim spratovima firme koje su zakupile prostor.

Banjalučka firma ambiciozne planove kuje i za ubuduće, među kojima je otvaranje firmi u Srbiji i Hrvatskoj.

– Sklopili smo partnerstvo sa austrijskom firmom UEBEX, koja je proizvođač vrhunske industrijske LED rasvjete, i dobili smo pravo na prodaju na teritoriji bivše Jugoslavije. Sada intezivno radimo na uspostavljanju sektora u firmi koji će se na najvišem nivou baviti proračunima i dizajnom te rasvjete, i naravno prodajom i instalacijom.

U završnoj smo fazi izvođenja elektroinstalacija na vrlo zahtjevnom objektu izgradnje državnog zatvora Naklo u Istočnom Sarajevu, puštamo prvu optičku mrežu na teritoriji grada Prijedora, sređujemo firmu sa internim procedurama i arhiviranje dokumentacije. Primamo nove mlade stručnjake i pripremamo se za otvaranje firme u Hrvatskoj i Srbiji. Trenutno pravimo marketing kampanju da upoznamo javnost sa svim novinama – navodi Arijana Maksimčuk za portal eKapija.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply