Prva plutajuća solarna elektrana u Japanu

Prva plutajuća solarna elektrana u Japanu

Na umjetnom jezeru pokraj Fukuoke postavljena je plutajuća solarna elektrana s mikroinverterima i snagom 300 kW

Na umjetnom jezeru za navodnjavanje pokraj grada Fukuoke u Japanu postavljena je plutajuća solarna elektrana snage 300 kW. Elektrana se sastoji od 1200 fotonaponskih modula i ujedno je prva takva u japanu opremljena mikroinverterima, a u pogon je puštena u julu 2016. godine. Istodobno, radi se o svojevrsnom pilot-projektu jer zbog prostornih i zemljopisnih ograničenja u Japanu baš i nema mnogo mjesta za postavljanje suolarnih elektrana na tlu.

No, širom Japana ima više od 190 000 umjetnih jezera namijenjenih navodnjavanju poljoprivrednih površina, ponajviše za rižina polja. U najvećem broju slučajeva, riječ je o energetskim postrojenjima kojima upravljaju jedinice lokalne samouprave, čime se ujedno snižavaju troškovi njihovog pogona i održavanja.

Spomenuti projekt na jezeru Rengeji-ike površine 14 000 m2 je ostvaren na osnovi natječaja koji je raspisalo rukovodstvo Grada Fukuoke i na kojemu je pobijedila japanska firma Power Max, dok je ugrađene mikroinvertere isporučila također japanska firma NEP Microinverter.

Radi se o uređajima koji omogućavaju još veću iskoristivost Sunčeve energije i čija je učinkovitost pretvorbe veća za 10% u odnosu na uobičajena rješenja, zahvaljujući činjenici što se pretvorba istosmjerne u izmjeničnu struju ostvaruje na svakom modulu zasebno. Uz to, takvo je rješenje zbog mnogo nižeg napona mnogo sigurnije u primjeni u plutajućim solarnimelektranama jer se značajno smanjuje mogućnost električnog udara u vlažnom i vodenom okruženju.

Inače, opremu za plutajuću solarnu elektranu isporučila je francuska tvrtka Ciel et Terre, koja je u Japanu, u prefekturi Chiba već izvela jednu takvu elektranu i to snage 13,4 MW. Proizvedena električna energija isporučivat će se elektroenergetskoj tvrtki Kyushu Electric Power Company uz ‘feed-in’ tarifu u sljedećih 20 godina.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply