Puštanje u rad MHE Medna u Ribniku do sredine 2017. – Vrijednost investicije 21 mil EUR

Puštanje u rad MHE Medna u Ribniku do sredine 2017. – Vrijednost investicije 21 mil EUR

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je za Vladu i Ministarstvo veoma važno da je projekat izgradnje male hidroelektrane Medna u završnoj fazi izvođenja, kao i da je završena izgradnja tunela od 2.650 metara, jedinog te vrste na prostoru RS.

– To govori o ozbiljnosti investitora i projekta i njegovom kvalitetu. Počele su aktivnosti na gradnji postrojenja čime se projekat priprema za završnu fazu svoga izvođenja, da bude pripremljen i tehnički pušten u rad najkasnije do polovine sljedeće godine – dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, za Republiku Srpsku je veoma značajno da je u pozadini ovog projekta austrijska energetska grupacija Kelag kao najrespektabilnija evropska kompanija sa Interenergo Slovenija i L.S.B. elektrane Banjaluka.

– Ovaj projekat će ostvarivati izuzetno velike efekte u pogledu proizvodnje električne energije i bitno će poboljšati bilanse proizvedene energije na području Republike Srpske. Planirani obim ove elektrane je 4,9 megavata što je izuzetno veliki kapacitet i velika količina energije koja će se ovdje proizvoditi. Veliki efekat osjetile su i domaće građevinske firme – pojasnio je Đokić.

On je juče u Ribniku nakon svečanog otvaranja tunela na projektu izgradnje male hidroelektrane Medna rekao da je drugi put u posjeti ovom gradilištu, čime želi da pokaže da je Vlada Srpske ozbiljno zainteresovana za ovaj projekat koji su najviše osporavala neka udruženja i nevladine organizacije, navodno, zbog ekoloških razloga.

– Ovo je projekat koji se gradi i ostvaruje u skladu sa planiranom dinamikom, iako je bilo i određenih problema. Rađen je derivacioni tunel, čime je projekat uveden u znatno složeniju fazu građevinskih radova, nego što je prvobitno bilo planirano. To je povećalo i vrijednost investicija koje su prvobitno trebalo da iznose 25 mil KM, a sada će iznositi 21 mil EUR – istakao je Đokić.

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply