Puštena u rad solarna elektrana unutar termoelektrane

Puštena u rad solarna elektrana unutar termoelektrane

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republika Srpske Petar čokić svečano je 05.06.2015. godine pustio u rad solarnu elektranu instalisane snage 240 kW koja se nalazi u krugu Termoelektrane Ugljevik. “Na Svjetski dan zaštite čovjekove okoline, Elektroprivreda Republike Srpske i njeno zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik promovišu kulturu izgradnje objekata iz obnovljih izvora energije

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republika Srpske Petar čokić svečano je 05.06.2015. godine pustio u rad solarnu elektranu instalisane snage 240 kW koja se nalazi u krugu Termoelektrane Ugljevik.

“Na Svjetski dan zaštite čovjekove okoline, Elektroprivreda Republike Srpske i njeno zavisno preduzeće Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik promovišu kulturu izgradnje objekata iz obnovljih izvora energije i podstiču i druge na takvu aktivnost”, rekao je čokić.

On je pohvalio rad RiTE Ugljevik, kao i njihovo nastojanje da se uključe u svjetske tokove proizvodnje struje iz obnovljivih izvora i podsjetio da ovaj energetski gigant proizvodi oko 30% struje u Srpskoj.

“Republika Srpska je u pogledu energetskog paketa preuzela niz Energetske zajednice za jugoistočnu Evropu, pri čemu se podstiče izgradnja elektrana iz obnovljivih izvora energije i sve aktivnosti na zaštiti čovjekove okoline”, istakao je čokić.

Inženjer Miroslav Gavrić rekao je novinarima da je solarna elektrana izgrađena za vlastite potrebe RiTE kao ogledni objekat, a u planu je izgradnja solarne elektrane mnogo veće snage na velikim površinama degradiranog zemljišta rudnika uglja.

On je podsjetio da je kompanija dužna da nakon eksploatacije degradirano zemljište koristi, a izgradnja solarnih elektrana je jedna od mogućnosti da se to obezbijedi u budućnosti.

Sadašnja solarna elektrana projektovana je na 330.000 kWh godišnje, uz vlastito ulaganje RiTE Ugljevik oko pola miliona maraka.

Gavrić je rekao da ova lokacija ima do 1.300 kWh po metru kvadratnom godišnje prosječno zračenje sunca, što je među boljim lokacijama u Srpskoj.

Izvor: Nezavisne novine

Na temu energetska efikasnost u zgradarstvu